Γερμανία: Αύξηση - «ανάσα» για τις εξαγωγές τον Ιούλιο

Γερμανία: Αύξηση - «ανάσα» για τις εξαγωγές τον Ιούλιο

Η ανέλπιστη αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας αποτελεί το ιδανικότερο ξεκίνημα για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ευελπιστεί πλέον πως θα μπορέσει να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα λόγω του Brexit και του διεθνούς εμπορικού πολέμου και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, οι γερμανικές εξαγωγές κατά τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 0,7% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές προϊόντων σημείωσαν κάμψη 1,3%.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο και βρέθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. που βρισκόταν κατά τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για μείωση τόσο των εξαγωγών όσο και του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από τις στατιστικές υπηρεσίας της Γερμανίας έρχονται σε μία καίρια χρονική στιγμή, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μία σειρά ενδείξεων και στοιχείων συνέκλιναν προς την κατεύθυνση πως η γερμανική οικονομία θα σημείωσε κάμψη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, «χτυπημένη» τόσο από τη γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του Brexit αλλά και από τις συνέπειες της επιβολής εκατέρωθεν υψηλότατων δασμών από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στα προϊόντα που εισάγουν.

Σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της IMG, τα παραπάνω στοιχεία από τους εμπορικούς δείκτες αποτελούν μόνο μία «χαραμάδα αισιοδοξίας αλλά τίποτα περισσότερο», καθώς οι προκλήσεις παραμένουν κι αβεβαιότητα - κυρίως λόγω του Brexit- ολοένα και αυξάνεται.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι γερμανικές εξαγωγές το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σημείωσαν συνολική αύξηση 1%, με την μερίδα του λέοντος της ανόδου αυτής να προέρχεται από αγορές εκτός Ευρωζώνης, όπου οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,9%.

AP Photo/Martin Meissner