Γερμανία: Απώλεια πάνω από 260 δισ. λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Απώλεια πάνω από 260 δισ. λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης

H γερμανική οικονομία θα χάσει πάνω από 260 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία μέχρι το 2030 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού κόστους της ενέργειας, φέρνοντας αρνητικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας για την Εργασία (IAB). 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα είναι 1,7% χαμηλότερο του χρόνου και 240.000 εργαζόμενοι δεν θα έχουν δουλειά. 

Τα επίπεδα απασχόλησης αναμένεται να μείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2026, οπότε θα ξεκινήσουν σταδιακά μέτρα ανάπτυξης για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο και να οδηγήσουν σε πάνω από 60.000 επιπλέον εργαζομένους το 2030. 

Ένας από τους μεγάλους χαμένους θα είναι ο ξενοδοχειακός τομέας, ο οποίος είχε ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία και είναι πιθανό να νιώσει την επιβάρυνση από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. 

Οι ενεργειακά εξαρτώμενοι τομείς, όπως η βιομηχανία χημικών και μετάλλου, είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν. 

Αν οι τιμές της ενέργειας, που έχουν μέχρι τώρα εκτοξευτεί κατά 160% διπλασιαστούν και πάλι, η παραγωγή θα είναι σχεδόν 4% μικρότερη απ' ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα. Με αυτές τις εκτιμήσεις, 660.000 λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν εργασία μετά από τρία χρόνια και επιπλέον 60.000 λιγότεροι το 2030.