Τα «μαζεύουν» οι Γερμανοί για την έκθεση της πρεσβείας

Τα «μαζεύουν» οι Γερμανοί για την έκθεση της πρεσβείας

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας και τους συνεργάτες της», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που ήθελε την γερμανική πρεσβεία της Αθήνας να έχει υποβάλει έκθεση στην οποία περιγράφει την Ελλάδα ως "ακυβέρνητο καράβι".

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη ότι δεν έχει υπόψη του την εν λόγω έκθεση, αλλά και ότι δεν θα έκανε αναφορά σε εσωτερικές εκθέσεις. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν πάντως λόγο, για την καλη σχέση και την τακτική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε: «Δεν θα κάνω εδώ κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση. Κατά τα άλλα, το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη-μέλη, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά. Αυτο συζητείται τακτικά, γι'' αυτό υπάρχουν οι θεσμοί, γι'' αυτό υπάρχει το Eurogroup. Δεν κάνουμε εδώ διμερείς αξιολογήσεις».

«Εσωτερική αλληλογραφία»

Νωρίτερα, για «υποθετική εσωτερική αλληλογραφία» έκανε λόγο η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt περί «ακυβέρνητου καραβιού» για την πορεία της αξιολόγησης, που επικαλείται έκθεση της πρεσβείας.

«Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία» τονίζεται στο δελτίο Τύπου, ενώ η γερμανική πρεσβεία προσθέτει ότι «σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές». 

«Ήταν μια βεβιασμένη κίνηση, και δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβεται από πίσω» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για την επίμαχη έκθεση.

«Το καράβι μπάζει από παντού νερά και το ενδεχόμενο πολιτικού πνιγμού έχει σοβαρές πιθανότητες» παρατήρησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας εμμέσως το δημοσίευμα της Die Welt.

H ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.

Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».

Ικανοποίηση από την ελληνική Κυβέρνηση

Ικανοποίηση για τη σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, σχετικά με το δημοσίευμα της "Die Welt", εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωσή της στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι αποκαθιστά την πραγματικότητα. Παράλληλα, διερωτήθηκε ποιοι είναι εκείνοι οι κύκλοι που είτε βρίσκουν αφορμή είτε συμβάλλουν σε δημοσιεύματα αμφίβολης αξίας και εγκυρότητας για να προκαλούν προβλήματα στη χώρα.

Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου:

"Ευπρόσδεκτη η απάντηση της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα, η οποία βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποκαθιστά την πραγματικότητα. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Ποιοι είναι εκείνοι οι κύκλοι, οι οποίοι είτε βρίσκουν αφορμή είτε συμβάλλουν σε δημοσιεύματα αμφίβολης αξίας και εγκυρότητας για να προκαλούν προβλήματα στη χώρα;"