Γεγονός η πρώτη… αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Γεγονός η πρώτη… αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται και το κλίμα στην ελληνική οικονομία είναι εμφανώς βελτιωμένο, όμως μετά από σωρευτική ύφεση άνω του 25% και πολιτικές που έδιωχναν τους ξένους επενδυτές, είναι αδύνατο να διορθωθούν όλα μέσα σε τρεις μήνες και η πλήρης ανάκαμψη θα είναι μία μακρά διαδικασία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση της Citi, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας, μετά την πολιτική αλλαγή.

Οι αναλυτές της Citi ήταν παραδοσιακά – μέσα στην κρίση εννοείται - από αυτούς που δύσκολα έβλεπαν φως στο βάθος του τούνελ. Ακόμη και τον περασμένο Ιανουάριο όταν η χώρα εισερχόταν σε έτος εκλογών και είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα αλλαγής, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,4% το 2019 και 1,5% το 2020. Ακόμη πιο πριν, η αμερικανική τράπεζα εμφανιζόταν εξαιρετικά διστακτική απέναντι στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας επισημαίνοντας τις θεμελιώδεις αδυναμίες της οικονομίας της.

Και μπορεί στη χθεσινή έκθεση για το παγκόσμιο outlook η Citi να μην προέβλεψε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα της τάξης του 3% ή 4% που είναι το θετικό σενάριο, όμως έγινε μία αρχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,8% το 2019 και κατά 1,9% το 2020. Βέβαια, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες «Κασσάνδρες», λίγοι είναι οι αναλυτές ή θεσμοί που έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους. Αρκεί να θυμηθούμε τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ στις αρχές των μνημονίων οι οποίες όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το Ταμείο και τις πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις του λίγα χρόνια αργότερα, βάσει των οποίων ζητούσε επιπρόσθετα μέτρα.

Όπως και να' χει, η Citi «βλέπει» ουσιαστική αλλαγή κλίματος και αυτό είναι το σημαντικό. Θα πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι συνήθως οι εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών «σπιτιών» έχουν ορίζοντα 12μηνου και οι πιο μακροπρόθεσμες προβολές είναι κατά κάποιο τρόπο ενδεικτικές των προσδοκιών αλλά όχι ακριβείς προβλέψεις. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για το ΔΝΤ ή την Κομισιόν που ζητούν μέτρα ανάλογα με τις προβλέψεις αυτές.

Το βασικό λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι η Citi επισημαίνει την σταδιακή αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης που αποτελεί την κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των ξένων επενδύσεων. Η αμερικανική τράπεζα, μάλιστα, χαρακτηρίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών ως «κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη», αφού αυτό είναι το βασικό κανάλι χρηματοδότησης της οικονομίας.

Το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η εφαρμογή πολιτικών φιλικών προς τις επιχειρήσεις είναι οι επιπλέον παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Η αναβάθμιση των προβλέψεων της Citi – παρά το γεγονός ότι βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης μετά το 2021 – είναι το πρώτο σημαντικό βήμα και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες κινήσεις τους προσεχείς μήνες. Υποδεικνύει παράλληλα ότι οι ξένοι επενδυτές σήμερα βλέπουν ακριβώς έτσι την Ελλάδα: οι συντηρητικοί περιμένουν να δουν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές για να τοποθετηθούν, οι μετριοπαθείς αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον θέλοντας να προλάβουν να… μπουν στο τρένο νωρίς και οι αισιόδοξοι τρέχουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Όσο θα βλέπουμε τέτοιες εκθέσεις που θα στέλνουν μήνυμα «επιστροφής» τόσο θα βελτιώνεται το κλίμα και θα ασκούνται πιέσεις στους οίκους αξιολόγησης. Στις 25 Οκτωβρίου ο οίκος S&P θα κάνει γνωστή την «ετυμηγορία» του για την ελληνική οικονομία και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται – μετά και την έκθεση της Citi -είναι για αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, παρά το γεγονός ότι Moody' s και Fitch προτίμησαν να μην… κρίνουν το κυβερνητικό έργο τον περασμένο Αύγουστο.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το παράθυρο συμμετοχής της Ελλάδας στο δεύτερο κύκλο QE. Υπό προϋποθέσεις πάντα…