«Γέφυρες» μεταφοράς ρευστότητας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και… τράπεζες

«Γέφυρες» μεταφοράς ρευστότητας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και… τράπεζες

Το «μεγάλο παζάρι» είναι προγραμματισμένο να γίνει την προσεχή Τρίτη καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα (τηλε)συσκεφθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της προγραμματισμένης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί με την πανδημία αυτές οι υποχρεώσεις να πέρασαν σε δεύτερη… μοίρα, ωστόσο υπάρχουν. Θέμα συζήτησης; Μεταξύ άλλων η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών - κάτι στο οποίο επιμένουν οι δανειστές παρά την πανδημία - αλλά και το ελληνικό αίτημα να στηθεί ακόμη μια «γέφυρα» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη των επιχειρηματικών τους δανείων.

Στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να στήσει μια ακόμη «γέφυρα» μέσω της οποίας ρευστότητας θα μεταφερθεί από το δημόσιο στους επαγγελματίες δανειολήπτες και μέσω αυτών κατευθείαν στις τράπεζες. Το «μοντέλο» και για την «ΓΕΦΥΡΑ 2» η οποία θα είναι αντίστοιχη με την «ΓΕΦΥΡΑ 1» Θα προβλέπει τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν όχι μόνο τόκους αλλά και κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις, θα κληθούν να αναλάβουν δύο δεσμεύσεις:

Πρώτον ότι θα πληρώνουν το υπόλοιπο της δόσης που δεν θα καταβάλλεται από το κράτος. Το αν η επιδότηση του δημοσίου, θα φτάνει στο 90% όπως συμβαίνει και με τα στεγαστικά δάνεια είναι υπό σκέψη και διαπραγμάτευση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επιδοτούνται και πάλι οι πράσινοι δανειολήπτες και ότι το ποσοστό επιδότησης δεν θα φτάνει στο 100%.

Δεύτερον ότι οι δανειολήπτες, θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους στην τράπεζα και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη τη περιόδου επιδότησης. Αν λοιπόν, όπως προτείνεται, η «ΓΕΦΥΡΑ 2» έχει διάρκεια 9 μηνών, ουσιαστικά ο επιδοτούμενος θα πρέπει να πληρώνει τη δόση του για 18 μήνες.

Από την γέφυρα που έχει ήδη στηθεί αλλά και αυτή που βρίσκεται υπό… θεμελίωση, οι τράπεζες περιμένουν σημαντικές ενέσεις ρευστότητας. Η ΓΕΦΥΡΑ των στεγαστικών δανείων ουσιαστικά τώρα ξεκινάει να λειτουργεί. Οι περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση –συνολικά είναι 160.000- έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους για αναστολή των πληρωμών η οποία θα τελειώσει τον Μάρτιο.

Άρα, από τον Απρίλιο οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να εισπράττουν επιδότηση και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αρχίσουν να εισπράττουν δόσεις για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών. Οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 1 θα φτάσουν τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ ενώ αν προστεθεί και η ίδια συμμετοχή των δανειοληπτών, θα ξεπεράσουμε τα 500 εκατ. ευρώ.

Αν ενεργοποιηθεί και η ΓΕΦΥΡΑ 2, θα προστεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και συνολικά οι τράπεζες θα διασφαλίσουν με τις ευλογίες του κράτους, ένα ποσό της τάξεως του 1 δις. ευρώ.