Γαλλοϊταλική «μονομαχία» για το 15% της γερμανικής Commerzbank

Γαλλοϊταλική «μονομαχία» για το 15% της γερμανικής Commerzbank

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται, παρά το ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, η μάχη για την εξαγορά του 15% της γερμανικής τράπεζας Commerzbank που κατέχει το γερμανικό Δημόσιο και, κάποια στιγμή, αναμένεται να τεθεί προς πώληση. Οι πληροφορίες που υπάρχουν από χθες έχουν δώσει ώθηση και στη μετοχή της Commerzbank, η οποία ενισχύεται κατά πάνω από 5%.

Πρωταγωνιστές, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas, οι οποίες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ήδη το πρώιμο ενδιαφέρον τους προς το Βερολίνο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, στην κούρσα να μπουν και άλλοι διεκδικητές, καθώς το συγκεκριμένο deal αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Wirtschaftswoche, την οποία επικαλείται και η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να «κλίνει» προς την πλευρά των Γάλλων, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Κι αυτό διότι μια τέτοια σύμπραξη θα μπορούσε να «σφραγίσει» τη γαλλογερμανική συνεργασία στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου Macron και Merkel για το μέλλον της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει και μια πιο στενή τραπεζική ένωση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, επιβεβαιώνοντας απλώς την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί «κάποια στιγμή» την πώληση του ποσοστού της στην Commerzbank.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική διαδικασία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή θα έχει συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό της πρόγραμμα. 

Διαβάστε ακόμα:

- Reuters: Ενδιαφέρον της ιταλικής UniCredit για την Commerzbank

Φωτογραφία από Wikimedia Commons