Γαλλία-Veolia: Προχωρά προς εξαγορά της Suez έναντι 11,2 δις. ευρώ

Γαλλία-Veolia: Προχωρά προς εξαγορά της Suez έναντι 11,2 δις. ευρώ

Η γαλλική Veolia είδε να γίνεται δεκτή η προσφορά της για αγορά μεριδίου 29,9% της ανταγωνίστριας εταιρείας διαχείρισης λυμάτων και υδάτων Suez τη Δευτέρα, και ο δρόμος έχει ανοίξει για την πλήρη εξαγορά της, παρά τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να σταματήσει τη συμφωνία.

Η Veolia δήλωσε ότι θα κάνει προσφορά με 18 ευρώ ανά μετοχή, ποσό ίδιο με αυτό που προσφέρει στον ενεργειακό όμιλο Engie, σε μια συμφωνία που θα αποτιμά την Suez σε 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της Veolia είναι να αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο χάρη στην εξαγορά. Η συμφωνία έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τη Suez, ενώ άλλη μία αναπάντεχη τροπή ήταν η καταψήφιση της πώλησης του μεριδίου της Engie από το γαλλικό κράτος, σημαντικού μετόχου της εταιρείας, παρόλο που η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Engie ενέκρινε τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Veolia έχει ανακοινώσει ότι θέλει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τη Suez ήδη από σήμερα, Τρίτη.

Η Veolia υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει έναν «παγκόσμιο υπερπρωταθλητή» στη διαχείριση λυμάτων και υδάτων, καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές από την Κίνα, ενώ η εξαγορά θα οδηγήσει επίσης σε μείωση του κόστους κατά 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο έτος.

Παρά τον κλιμακούμενο λεκτικό πόλεμο μεταξύ Suez και Veolia, ο πρόεδρος της Engie Ζαν-Πιερ Κλαμαντιέ δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία τώρα που διευθετήθηκε το θέμα της αγορά του μεριδίου.