Γαλλία: Κοντά σε συμφωνία με τη Κομισιόν για το σχέδιο διάσωσης της AirFrance

Γαλλία: Κοντά σε συμφωνία με τη Κομισιόν για το σχέδιο διάσωσης της AirFrance

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν σε μια συμφωνία διάσωσης της Air France, η οποία όπως και άλλοι αερομεταφορείς έχει «σφυροκοπηθεί από την πανδημία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

«Πλησιάζουμε σε μια συμφωνία... Είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο Λε Μερ στο ραδιόφωνο France Info, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντισυμβαλλόμενοι για την εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού.

«Υπάρχουν αποζημιώσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ της Air France και των άλλων εταιρειών. Πλησιάζουμε σε έναν διακανονισμό που θα είναι δίκαιος, ο οποίος θα προστατεύει την Air France, ο οποίος θα εγγυάται τα συμφέροντά μας με σεβασμό στον ανταγωνισμό», πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Ολλανδία, που κατέχουν το 28% της AirFrance-KLM, βρίσκονται εδώ και μήνες σε συζητήσεις για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, αφού έχουν χορηγήσει στον αεροπορικό όμιλο 10,4 δισ. ευρώ, με απευθείας δάνεια και κρατικές εγγυήσεις. Το χρέος του ομίλου ανερχόταν στα 11 δισ. ευρώ για το 2020.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει πως θα στηρίξει το γαλλικό κλάδου του ομίλου, ζητώντας παράλληλα τη «χαλάρωση» των εντάσεων της Κομισιόν για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Παρόμοια θέση έχει εκφράσει και η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία.