Γ. Τσιρώνης: Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία

Γ. Τσιρώνης: Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία

«Ο πρωτογενής τομέας έχει κάθε δυνατότητα σήμερα, με τις υπάρχουσες υποδομές και την υπάρχουσα γνώση, να απογειωθεί και να στηρίξει όλη την ελληνική οικονομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε σήμερα την Αχαΐα και παρευρέθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Φαρρές, του δήμου Ερυμάνθου, για τις εφαρμογές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Τσιρώνης, «σήμερα λείπουν κάποια σημεία κλειδιά, όπως για παράδειγμα η μη λειτουργία, δημοπρατηρίου, το οποίο θα έδινε την δυνατότητα στον παραγωγό, ώστε να φθάσει τον προϊόν του στις κεντρικές και διεθνείς αγορές με μεγαλύτερη οικονομία, αλλά και να πετύχει μία πολύ καλύτερη τιμή».

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα, δηλαδή δεν έχουμε πολύ καλά οργανωμένα agro-logistics, που θα απογείωναν την παραγωγή» και εξήγησε: «Έχουμε προϊόν, έχουμε προστιθέμενη αξία, αλλά δεν έχουμε όμως τον τρόπο να φθάσει σταθερά και με καλή σχέση τιμής στον Έλληνα και στον ξένο καταναλωτή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, ο Γιάννης Τσιρώνης είπε, ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση οργάνωσης στο υπουργείο, ώστε να μπορέσουμε και μέσα από πρωτοβουλίες, όπως είναι η κοινωνική οικονομία, να δημιουργηθούν οι ομάδες των παραγωγών και να στηρίξουν αυτά τα κέντρα agro-logistics». Έτσι, όπως συμπλήρωσε, «ερχόμενοι οι παραγωγοί σε άμεση επαφή με ανθρώπους που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως οι μεταφορείς, θα μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την διαρκή επαφή, ώστε να φθάνει το προϊόν στην διεθνή αγορά» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η λύση του προβλήματος, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή πρόσοδο για τον παραγωγό μας».

Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Ερυμάνθου Αχαΐας και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε, ότι «σήμερα είμαστε εδώ να μιλήσουμε για δουλειές», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας τρίτος πυλώνας της οικονομίας, η κοινωνική οικονομία, ο οποίος στην Ελλάδα είναι σε μηδενικό επίπεδο».

Όμως, όπως πρόσθεσε, «η κοινωνική οικονομία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει το 10% του ΑΕΠ και αν μιλούσαμε για όρους Ελλάδας, σημαίνει 18 δισ. ευρώ που δεν κυκλοφορούν» φέρνοντας το εξής παράδειγμα: «Όλος ο καυγάς για το τρίτο μνημόνιο ήταν αν τα 8,5 δισ. του πακέτου Γιουνκέρ θα ήταν σε 18 μήνες ή τα 9,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, όπως υπογράψαμε. Και όλος ο καυγάς αυτή την στιγμή, για την δεύτερη αξιολόγηση, είναι περίπου τρία δισ. ευρώ».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε ως παραδείγματα για την λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας, την αξιοποίηση δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων, καθώς και εκτάσεων της Εκκλησίας, οι οποίες είναι σχολάζουσες. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος και πάρα πολλοί άνεργοι, όπου με την βοήθεια της πολιτείας θα βρεθούν οι εκτάσεις και θα δημιουργηθούν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι «εάν καταφέρουμε και μάθουμε να μην πετάμε τον πλούτο μας και να αξιοποιούμε τα χέρια μας, διότι αυτό μπορεί να το κάνει η κοινωνική οικονομία, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να πάει πολύ καλύτερα».

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο νέος τομέας για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, μπορεί να συμβάλλει, ώστε να αναπτύξουμε δράσεις για την απασχόληση και την στήριξη ευάλωτων, από την κρίση, κοινωνικών ομάδων».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σημείωσε στο χαιρετισμό του, ότι «εμείς ως περιφέρεια αντιλαμβανόμαστε την συντρέχουσα ευθύνη μας για την ενδυνάμωση δράσεων, που είναι σύμφυτες με την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Θα στηρίξουμε την εξέλιξη μιας νέας θεσμικής αρχιτεκτονικής με κοινωνικό ουσιαστικό διάλογο, θα είμαστε αρωγοί στην διαδικασία σχεδιασμού των αναπτυξιακών προγραμμάτων και θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια».

Ο συντονιστής Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας Ευάγγελος Σπινθάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, ότι το ζήτημα είναι πώς μπορούν να δημιουργηθούν, σε τοπικό επίπεδο, θέσεις εργασίας και συμπλήρωσε: «Ο τρίτος τομέας της οικονομίας, η κοινωνική οικονομία, είναι ο κατάλληλος για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θέλουμε να δείξουμε δρόμο για να δημιουργήσουν οι τοπικοί φορείς ένα κοινό σύνδεσμο, να συνεργασθούν με την αυτοδιοίκηση για να δημιουργήσουν αυτοί θέσεις εργασίας και τότε η πολιτεία θα ανταποκριθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC