Γ. Στουρνάρας: Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στις τράπεζες δεν σχετίζονται με την υγεία τους

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 10:55
-A +A
Γ. Στουρνάρας: Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις στις τράπεζες δεν σχετίζονται με την υγεία τους

Στην εκτίμηση ότι οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες σχετίζονται με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε παρέμβασή του, με αφορμή τη δημοσίευση της μείωσης του ELA, επικαλούμενος την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς.

Πιο αναλυτικά, με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Η παρέμβαση του κ. Στουρνάρα ήρθε με αφορμή τη νέα μείωση κατά 0,2 δισ. ευρώ του ELA (ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα) προς τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σημειώνεται πως ο ELA καθορίστηκε στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα