Γ. Στουρνάρας: Υπερφορολόγηση και πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη

Γ. Στουρνάρας: Υπερφορολόγηση και πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την οικονομία της χώρας έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Εκδήλωση «Repositioning Greece» («Επανατοποθετώντας την Ελλάδα») του Εκάλη Club με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη, εξηγώντας ότι η υπερφορολόγηση και οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί περιορίζουν τους ιδιωτικούς πόρους και φρενάρουν την ανάπτυξη.

«Οι υψηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, περιορίζουν τους ιδιωτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για πραγματικές επενδύσεις και οδηγούν σε παραγκωνισμό του ιδιωτικού από το δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να  επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά την υπό διαβούλευση πρόταση για αύξηση των κατώτατων μισθών ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι την ανάγκη «να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας», ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, επανέλαβε τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η ανατροπή συμφωνημένων πολιτικών, η οποία δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την οικονομία και υπονομεύει την αξιοπιστία της ασκούμενης πολιτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «μέσα σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που δεν προβλέπεται να είναι ανέφελο τα επόμενα χρόνια, και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με βιώσιμους όρους από τις διεθνείς αγορές».

Τέλος, επεσήμανε την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας, «ώστε να αποφευχθούν τα λεγόμενα “φαινόμενα υστέρησης” (σύμφωνα με τα οποία η ύφεση που προηγήθηκε απαξιώνει το δυναμικό της οικονομίας σε σχεδόν μόνιμη βάση) και να δοθεί ώθηση στο μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του διοικητή της ΤτΕ εδώ.