Πως θα αποκατασταθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα

Πως θα αποκατασταθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα

Την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυσης του τριγώνου της γνώσης με στόχο την αποκατάσταση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία κατέρρευσε τα τελευταία τετραετία, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ομιλίας του IMD World Competitiveness Center.

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας IMD, η Ελλάδα υποβαθμίστηκε κατά 8 θέσεις από το 2015 στο 2019, ενώ την ίδια ώρα η χώρα χάνει έδαφος σε ό,τι αφορά τους τομείς της γνώσης, της τεχνολογίας και της ετοιμότητας για το μέλλον.

Παρ' όλα αυτά, ο επικεφαλής της ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας λόγω της ισχύος του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά και του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση εξελέγη με πρόγραμμα που προβλέπει επενδύσεις στο λεγόμενο «τρίγωνο της γνώσης», περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, προώθηση των ΣΔΙΤ, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αναβίωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι οι εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εμπορικά βιώσιμες ώστε να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις και ήδη υπάρχουν οι κατάλληλες οδηγίες για το πώς οι συμπράξεις αυτές μπορούν να καταστούν "value for money". Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οικοδόμηση επιτυχημένων εταιρικών σχέσεων ισοδυναμεί με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Κλείνοντας ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας, ο ακαδημαϊκός κόσμος και τα θεσμικά όργανα είναι απαραίτητα κομμάτια για την οικοδόμηση σταθερών και ενεργών συμπράξεων, ικανών να δημιουργήσουν ευκαιρίες για το μέλλον.