Γ. Στουρνάρας: Πάντα το ΔΝΤ ζητούσε περισσότερα μέτρα και έπεφτε συχνά έξω

Γ. Στουρνάρας: Πάντα το ΔΝΤ ζητούσε περισσότερα μέτρα και έπεφτε συχνά έξω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητούσε πάντα αρχικά περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των μνημονίων, για να συμβιβασθεί στη συνέχεια, δήλωσε σύμφωνα με tovima.gr ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» της ΕΤ 1, ο Διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά τη διαπραγμάτευση του 2013, όταν το ΔΝΤ ζητούσε περισσότερα μέτρα για να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα του 2014, ενώ τελικά η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2014.

«Από το 2012 ήταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά που είχαν δίκαιο και το ΔΝΤ έπεσε έξω πολλές φορές», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, δήλωσε ότι το ΔΝΤ είχε υπολογίσει το 2014 στα 19 δισ. ευρώ τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στα 6,5 δισ. ευρώ. Το Φθινόπωρο του 2014, πρόσθεσε, η αξιολόγηση που έκανε η ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών δικαίωσε τις εκτιμήσεις της ΤτΕ και όχι του ΔΝΤ.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν επέδειξε την ευελιξία που έπρεπε στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η συνταγή των μνημονίων δεν ήταν λάθος, αλλά εφαρμόσθηκε με λάθος τρόπο και υπάρχει ευθύνη της τρόικας που δέχθηκε το μείγμα που πρότειναν οι ελληνικές κυβερνήσεις και βασιζόταν κυρίως στην επιβολή φόρων.