Ο Μ. Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit

Ο Μ. Ντράγκι συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή του Grexit

Στη συμβολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνης, αλλά και τη διάσωση του κοινού νομίσματος γενικότερα, στάθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα βιβλία ιστορίας θα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι συνέβαλε στη διάσωση του ευρώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά τον χαιρετισμό.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας, στις 26 Ιουλίου 2012 με την ιστορική φράση του «η ΕΚΤ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ», ο κ. Ντράγκι μετρίασε τις πολύ ασταθείς αγορές ομολόγων οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τη διάλυση του ευρώ, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

«Έκτοτε ο Μάριο Ντράγκι μετέτρεψε την ΕΚΤ σε μια ώριμη και εντελώς ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα η οποία έφερε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου για τη διάσωση το ευρώ», πρόσθεσε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

«Κυβέρνησε το σκάφος της ΕΚΤ με ισχυρή ηγεσία και ορθολογισμό, αναζητώντας πάντοτε συναίνεση, συναισθηματική νοημοσύνη και, τέλος, με μεγάλη αποφασιστικότητα», επισήμανε ακόμα.

Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης τονίζοντας «είχε πολύ σημαντική συμβολή για να αποφευχθεί το Grexit και να διατηρηθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών».

Σημειώνεται ότι στο δείπνο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι.

ντράγκι