Γ. Στουρνάρας: Να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της ΤτΕ

Γ. Στουρνάρας: Να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της ΤτΕ

Μήνυμα για την ανάγκη υπεράσπισης και διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές έστειλε μεταξύ άλλων ο διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το προσωπικό με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Όπως σημείωσε σε ό,τι τον αφορά θα συνεχίσει να επιτελεί ανεπηρέαστος τα καθήκοντά του, και να επιδιώκει, όπως έχει θεσμική υποχρέωση, τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Ο κ. Στουρνάρας παράλληλα αναφέρθηκε πως το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του ενώ υπογράμμισε πως η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, τόσο από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές όσο και από τις αγορές. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως παρά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η χώρα θα πρέπει να εστιάσει σε τρία σημεία:

- Καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν,

- συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος,

- δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.