Γ. Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα εισηγηθεί την πλήρη άρση των capital controls

Γ. Στουρνάρας: Η ΤτΕ θα εισηγηθεί την πλήρη άρση των capital controls

Την πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή για την μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, ενώ επέμεινε στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού φέτος, τονίζοντας πως η έκθεση της ΤτΕ προβλέπει πλεόνασμα 2,9%, αντί του στόχου για 3,5% το 2019.

Σημείωσε όμως πως δεν ανησυχεί καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα προωθηθούν και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί (του ΤΧΣ και τη ΤτΕ) και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Μαξίμου μετά από 3,5 χρόνια. 

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κοινό συμπέρασμα υπήρξε ότι:

1. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.

2. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.