Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 12:32
-A +A
Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις

Για να πετύχει η Ελλάδα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Fortune, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα τεράστιο επενδυτικό κενό που συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις.

«Το bradin drain και το επενδυτικό κενό είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ από το 180% κάτω από το 100% που θα σημαίνει ότι θα έχει βγει εντελώς από την κρίση.

«Επενδύουμε μόλις το 10% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ. Συνεπώς υπάρχει ένα επενδυτικό κενό. Δεν μπορούμε να δανειστούμε ή οι συνθήκες δανεισμού είναι πολύ δύσκολες, εξαιτίας των προβλημάτων που άφησε η κρίση χρέους. Ελπίζουμε λοιπόν στην αύξηση των άμεσω ξένων επενδύσεων», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την κρίση επειδή έχει βγει από τα μνημόνια, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι αυτό ισχύει, καθώς μία χώρα η οποία έχει μόλις ξεφύγει από την λιτότητα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική.

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει το πρόβλημα του brain drain, τονίζοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν φύγει από τη χώρα, ενώ όσοι παρέμειναν είδαν τα εισοδήματά τους να υποχωρούν κατά 25%. Η κατάσταση αυτή ήταν πολύ σοβαρή, ίσως η πιο δραματική μετά τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 19200 και του 1930. Η κρίση αποτελεί ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, συμπλήρωσε, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η ΤτΕ έχει τοπ καθήκον να προειδοποιεί για τους κινδύνους που υπάρχουν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 15/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα