Γ. Στουρνάρας: Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία

Γ. Στουρνάρας: Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας επισκέπτεται σήμερα τη Σόφια, μετά από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) κ. Dimitar Radev. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Στουρνάρα περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη της ΒΝB και άλλων φορέων.

«Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει βελτίωση κατά την πρόσφατη περίοδο και ο τραπεζικός τομέας της χώρας, μετά τις επιτυχείς διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης, που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι πλέον ισχυρότερος. Αυτές οι εξελίξεις μάς επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η σπουδαιότητα την οποία αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες στη βουλγαρική αγορά είναι προφανής, καθώς το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί μόνο οριακά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

«Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικοοικονομικής δραστηριότητας, και η στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών και μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών αποτελούν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην πορεία προς ένα κοινό μέλλον στη Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι τον Διοικητή κ. Στουρνάρα για να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η παραδοσιακά καλή συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικές και ευελπιστούμε ότι η πρόοδος θα εδραιωθεί περαιτέρω.

Ο τραπεζικός τομέας της Βουλγαρίας είναι ολοένα περισσότερο ελκυστικός τόσο για τους υπάρχοντες όσο και για τους δυνητικούς επενδυτές, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την εν γένει ευρωστία των τραπεζών μας. Πιστεύουμε ότι τα όποια εκκρεμή θέματα θα αντιμετωπιστούν μέσω του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην αναδιάρθρωση του τομέα μέσω των αγορών. Σταθερή πρόοδος σημειώνεται επίσης ως προς την ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας και του πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Radev.

Η επίσκεψη του κ. Στουρνάρα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις με τη διοίκηση και στελέχη της BNB σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.