Γ. Στουρνάρας: Απαραίτητο για την ελληνική οικονομία ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο

Γ. Στουρνάρας: Απαραίτητο για την ελληνική οικονομία ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας καθώς, όπως προέβλεψε, το 2019 είναι έτος σημαντικών προκλήσεων, αφού οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, εγχώριοι και εξωτερικοί, παραμένουν.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η επιτυχής πορεία της Ελλάδας στη νέα, μετά την κρίση, ευρωπαϊκή κανονικότητα συνεπάγεται αυστηρές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα πολύ σημαντικών επιτευγμάτων, την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής για την εξάλειψη των εναπομενουσών ανισορροπιών και την απαρέγκλιτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» τον ρόλο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας στην προαγωγή των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και στην ενίσχυση της λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου, ώστε «η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου και η αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου να γίνουν με διαφάνεια και αμεροληψία, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών και της επιχειρηματικής κοινότητας στο τραπεζικό σύστημα».

Ακόμη, όσον αφορά στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση του προβλήματος των ΜΕΔ,  ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «οι ελληνικές αρχές πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε νέα πιο συστημικά εργαλεία, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει από καιρό προτείνει μία αποτελεσματική λύση, η οποία προβλέπει τη μεταβίβαση σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs) που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, τα ΜΕΔ και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε συνεννόηση για την προώθηση των δύο συστημικών λύσεων στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την έγκρισή τους», επισήμανε οι διοικητής της ΤτΕ.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Γ. Στουρνάρα εδώ.

Φωτογραφία intime news