Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Τη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης», εγκαινίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. 

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής όλων μας και η έκθεση αυτή επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει σχετικά με αυτές. «Δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν βρει εφαρμογή και στους τομείς της οικονομίας, με χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας, η οποία είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής», είπε. 

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του κ. Στουρνάρα:

«H Τράπεζα της Ελλάδος πάντοτε επιδιώκει να ενθαρρύνει και να προάγει τη χρηματοοικονομική καινοτομία, διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στους ενδεχόμενους κινδύνους και τις διαφαινόμενες ευκαιρίες. Δεδομένων των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν βρει εφαρμογή και στους τομείς της οικονομίας, με χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Τράπεζας, η οποία είναι αφιερωμένη στις ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής όλων μας και η έκθεση αυτή επιτρέπει στον επισκέπτη να ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει σχετικά με αυτές, αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο ανάγκη, είναι δικαίωμα, όπως και η καινοτομία. Το να γνωρίζουμε καλά τους τρόπους που διαθέτουμε για να υλοποιήσουμε κάτι στο οποίο εμπλεκόμαστε καθημερινά, δεν είναι απλώς απαραίτητο, είναι επιτακτικό. Ιδίως τη στιγμή που η τεχνολογία καλπάζει και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: όσο περισσότερο εξοικειωμένοι με τα νέα εργαλεία είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικά και προς όφελός μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Κι αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι η κυρίως σκηνή της έκθεσης, ο επισκέπτης δεν θα μείνει μόνο σε αυτήν. Θα μπει και στο παρασκήνιο, για να δει επίσης την αθέατη πλευρά των πληρωμών: τους μηχανισμούς και τα συστήματα που λειτουργούν πίσω από αυτές. Η έκθεση προσφέρει μια άνωθεν οπτική των διαδικασιών που εμπλέκονται στη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία δεν είναι άλλη από την οπτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας που ρυθμίζει και εποπτεύει τις συναφείς διαδικασίες. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί τον ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στις πληρωμές τις οποίες διενεργεί ο ίδιος καθημερινά, κάτι που πιθανώς ούτε καν φανταζόταν.

Οι άνθρωποί μας που σχεδίασαν και επιμελήθηκαν την έκθεση, τόσο από τη Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού όσο και από το Τμήμα Μουσείου και Συλλογών του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, προσπάθησαν πολύ να μετατρέψουν τις τυποποιημένες και κάπως άχαρες διαδικασίες σε κάτι ενδιαφέρον και διαδραστικό για το κοινό. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη συμβολή της Διεύθυνσης Πληροφορικής και της Διεύθυνσης Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης στην όλη προετοιμασία.

Ο επισκέπτης λοιπόν μπορεί να βρει στην έκθεση οδικό χάρτη με την πορεία των συναλλαγών, εκπαιδευτικά βίντεο, εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο (την πρώτη του είδους που αναπτύσσει η Τράπεζα μέσω της Διεύθυνσης Πληροφορικής της), κουίζ και εικονικές πληρωμές. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα πρωτοποριακό περιβάλλον, που διασφαλίζει ότι η εμπειρία του επισκέπτη θα είναι ευχάριστη, την ίδια στιγμή που η προσωπική του εμπλοκή εξασφαλίζει ότι θα μάθει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του, αλλά και τις αφανείς διαδρομές τις οποίες ακολουθούν οι πληρωμές στον δρόμο προς την υλοποίησή τους.

Και φυσικά όλα αυτά δίπλα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, η οποία προβάλλει μια συλλογή των παραδοσιακών μέσων πληρωμής, δηλαδή των τραπεζογραμματίων, των νομισμάτων και των λοιπών ιστορικών μέσων. Η παράλληλη προβολή των δύο τα φέρνει σε διάλογο μεταξύ τους, τονίζει το παρόν και προοιωνίζεται – όσο αυτό είναι εφικτό σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον – το πολύ ενδιαφέρον μέλλον της συνάντησης της τεχνολογίας με τα οικονομικά και την τραπεζική.

Ο διάλογος αυτός έδωσε την αφορμή στο ΙΕΤΑ, δηλαδή το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών που αποτελεί Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος, να τυπώσει συλλεκτικό μετάλλιο στο οποίο για πρώτη φορά έγινε δοκιμή μιας πρωτοποριακής μεθόδου εκτύπωσης, όπου υπό διαφορετική γωνία θέασης παρουσιάζεται και διαφορετική εικόνα: είτε το λογότυπο του Μουσείου είτε το ανθέμιο του ΙΕΤΑ, στην ίδια όψη. Πρόκειται δηλαδή για συλλεκτικό μετάλλιο με τρεις όψεις – άλλη μια καινοτομία – και το μετάλλιο αυτό θα δοθεί σήμερα σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Καλώς ήρθατε λοιπόν στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου μας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές! Σας ευχαριστώ πολύ»