Γ. Σταθάκης: Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Γ. Σταθάκης: Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Δυο κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη, στην οποία περιλαμβάνονται εκπτώσεις έως και 70%.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας το πρωί στον Ant1, οι δικαιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

- Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%.

- Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.

Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2018, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν ξανά από όλους τους δικαιούχους, ακόμα και από εκείνους που είναι ήδη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος.

Με την ΚΥΑ αλλάζει επίσης το πλαφόν των 1500KW, που πηγαίνει στις 1650 KW, δηλαδή θα υπάρχει απόκλιση του 10% ετησίως, για την υπέρβαση στην κατανάλωση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε σχετικά πως «από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ για όλες τις κατηγορίες».

Αναφορικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα, είπε πως θα έχει «μία ενιαία τιμή» και αναφέροντας ότι εξομοιώνεται με την ημερήσια, υπογράμμισε ότι «μέχρι τις 1600KW κατανάλωσης νυχτερινού, θα δει μείωση στο λογαριασμό του».

Παράλληλα, στην ΚΥΑ καθιερώνονται για πρώτη φορά κριτήρια αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας (ίσως στα 180.000 ευρώ), που σημαίνει ότι θα απεντάσσονται όσοι τα υπερβαίνουν, δηλαδή καταναλωτές που, κατά το ΥΠΕΝ, δεν αντιμετωπίζουν συνθήκες ένδειας.

Στην ίδια λογική, καθιερώνονται για πρώτη φορά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για τους πολύτεκνους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε, επίσης και στο ζήτημα του Ταμείου που ιδρύθηκε για την κάλυψη των εξόδων επανασύνδεσης του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.

Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο κ. Σταθάκης, ανέφερε πως «η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 280.000 και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι απόλυτα προστατευμένη από τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με το νόμο που έχουμε φτιάξει και είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/12018 για υποβολή αίτησης για ένταξη. Με αυτά τα κριτήρια καλύπτεται πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, ο κ. Σταθάκης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της να πάρουν θέση για το ζήτημα.

«Να μας ξεκαθαρίσει ευθέως, επειδή έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 εξαιτίας αυτού του θέματος, εάν είναι με την κατεύθυνση που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή με την κατεύθυνση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών τότε, ο κ. Σαμαράς», είπε σχετικά και παραδέχθηκε ότι το θέμα με τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου είναι ανοιχτό, λέγοντας πως «θα το συζητήσουμε».

Φωτογραφία: Intime News