Γ. Σταθάκης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την άρση των capital controls

Γ. Σταθάκης: Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την άρση των capital controls

Αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα μπει εκ νέου σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με γρήγορα αποτελέσματα, εμφανίστηκε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, μιλώντας στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

"Είμαι αισιόδοξος ότι το δεύτερο εξάμηνο μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο κι ότι η οικονομία θα δείξει γρήγορα αποτελέσματα" είπε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και ανέφερε: "Η κεντρική ιδέα είναι πάρα πολύ απλή: για εμάς έχει κλείσει ένας κύκλος στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ένας νέος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης".

Capital controls

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ακόμη στα capital controls: "Ύπάρχει ένα σχέδιο, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, για διαρκή χαλάρωση των περιορισμών. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή (για το πότε θα αρθούν). Η ανάταξη της οικονομίας και κυρίως τα θετικά μηνύματα από το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο σημείο για να μιλήσει κανείς για αντίστροφη πορεία στην οικονομία".

Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες πολλών επιχειρήσεων, στις οποίες οφείλονται ενισχύσεις από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ότι η επταετία εντός της οποίας προβλέπεται να εξοφληθούν τα οφειλόμενα είναι εξαιρετικά μακρά περίοδος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε: "Οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι είχαν μείνει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς χρηματοδότηση, άρα η παρούσα κυβέρνηση είχε διπλή υποχρέωση να κλείσει τους παλιούς  νόμους και να πληρώσει τους επενδυτές που έκαναν επενδύσεις, συνολικά 2,5 δισ. Δεν υπάρχει προφανώς δυνατότητα άμεσης καταβολής. Η επταετία είναι μια λύση, διότι είναι εγγυημένοι οι πόροι, έχουν προεγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Συνεπώς είναι μια ρύθμιση που δημιουργεί ασφάλεια αποπληρωμής για παλιούς νόμους. Επαναλαμβάνω όμως ότι αφορά τις επενδύσεις που ήταν ή είναι υπό ολοκλήρωση", κατέληξε.