8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

Γ. Σταθάκης: 55.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» και δεν το κατάφεραν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετά το τριήμερο των γιορτών του Πάσχα, όταν και η πλατφόρμα θα παραμείνει κλειστή, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης που ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν πάρει την έγκριση μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες για να λάβουν τα χρήματα».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «έχουν εγκριθεί 40.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο, δεν έχουν δηλαδή πάρει το "μαγικό" χαρτάκι. Αυτοί έχουν όλο το χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, απλώς η πλατφόρμα δε θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες λόγω του Πάσχα» και πρόσθεσε πως «έχουμε περίπου 55.000 νοικοκυριά που μπήκαν στο πρόγραμμα για το οποίο, υπενθυμίζω, ότι υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους. Οι αρχικοί πόροι κάλυπταν περίπου 27.000 νοικοκυριά, ήταν 350 εκατ. ευρώ τα οποία αυξήσαμε σε 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του προγράμματος να είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το χειρωνακτικό Εξοικονομώ Ι, για να καλύψει αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων χρειάστηκε 22 μήνες. Εμείς το κάναμε σε τρεις εβδομάδες», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ερώτηση για το πότε οι αιτούντες θα λάβουν τα χρήματα, ο υπουργός απάντησε ότι όσοι έχουν πάρει την έγκριση, δηλαδή περίπου 40.000, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.

Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «ο νόμος για την αποεπένδυση της ΔΕΗ είναι έτοιμος. Θα κατατεθεί στη βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί εντός του μήνα. Ο νόμος απαντά σε τρία ζητήματα: α) έχει πολύ ικανοποιητική ρύθμιση των εργασιακών, β) περιγράφει πώς θα γίνει η απόσχιση και γ) πώς θα γίνει η διαδικασία του διαχωρισμού»

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης απάντησε πως προφανώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιτίθεται και έχει διαφορετικές απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Εύχομαι κι ελπίζω ότι ο τρόπος που ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα, θα ικανοποιεί τουλάχιστον αυτό το σκέλος από την πλευρά των εργαζομένων».

Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι δε θα δεχθεί καθυστερήσεις, ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι απόλυτα κρίσιμο στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup, να είμαστε έτοιμοι να γίνει από κοινού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιθυμητή ρύθμιση του χρέους» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «εμείς επενδύουμε πολύ στο σενάριο ότι εφόσον έχουμε ρύθμιση του χρέους, ολοκλήρωση του προγράμματος και δημιουργία ενός σημαντικού αποθέματος χρημάτων, δημιουργούνται οι τρεις προϋποθέσεις για μια καθαρή έξοδο. Συνεπώς, είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο και νομίζω η σοβαρότητα της κατάστασης επέβαλε να υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι προχωράμε χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Για την πρόταση ESM, Γαλλίας που προβλέπει σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «η γαλλική πρόταση εδράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ, σε τρέχουσες τιμές, όχι σταθερές και έχει διάφορα στάδια, αλλά είναι υπό συζήτηση και υπό διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, εκτίμησε ότι όλα τα θέματα που άπτονται της μακροχρόνιας ελάφρυνσης του χρέους είναι στο τραπέζι.«Υπάρχουν οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, του ESM κ.λ.π. και συνεπώς είναι ανοιχτή η ατζέντα για το πού μπορεί να καταλήξει η συμφωνία. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια σε τεχνικό επίπεδο που έχουν ωριμάσει, δεν είναι συζήτηση στον «αέρα», οπότε είμαστε στο τελικό στάδιο για το ποιες τεχνικές θα επιλεγούν για την ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

Φωτογραφία: Intime News