8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις, επαναγορά μετοχών και μέρισμα από το 2023

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επενδύσεις, επαναγορά μετοχών και μέρισμα από το 2023

Με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αλλά και με προσήλωση στο αναπτυξιακό της πλάνο που προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία η ΔΕΗ, όπως ανέφερε στη σημερινή γενική συνέλευση ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας και έναν απολογισμό της θητείας του, η οποία ανανεώθηκε σήμερα για μια τριετία, ως το 2025, η ΔΕΗ κατάφερε να σταθεί σταθερά στα πόδια της και από μια δύσκολη κατάσταση το 2019, σήμερα η εταιρεία είναι ισχυρή και με καλή ρευστότητα.

Ειδικά για τη ρευστότητα, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι πιέστηκε για συγκεκριμένους μη επαναλαμβανόμενους λόγους στο α' τρίμηνο και θα βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα. Εάν, μάλιστα, δεν είχε κάνει η εταιρεία την προηγούμενη τριετία βήματα εξυγίανσης δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος της ενεργειακής κρίσης ούτε να υποστηρίξει τους πελάτες της, είπε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στάσης, αναφερόμενος στα «υπερκέρδη», επεσήμανε ότι η κερδοφορία αφορά μόνο την παραγωγή και όχι την εμπορία. Ακόμη, όπως πρόσθεσε η έκτακτη φορολόγηση, θα καταλήξει στο Ταμείο Μετάβασης και θα στηρίξει τους λογαριασμούς, επομένως θα μειώσει τα ληξιπρόθεσμα. Και όπως είπε με το νέο Μηχανισμό δε θα υπάρξει μελλοντικά ξανά τέτοια κατάσταση και αυτό είναι το σημαντικό.

Παράλληλα, όπως είπε, σε επίπεδο επαναλαμβανόμενου EBITDA το 2022 θα είναι όσο ήταν το 2021, ενώ στα τελικά κέρδη θα επηρεαστούμε από την έκτακτη φορολόγηση. Ακόμη, όπως επεσήμανε, σε ένα, περίπου, μήνα, σε γενική συνέλευση των μετόχων, κατόπιν σχετικής πρότασης του διοικητικού συμβουλίου η ΔΕΗ θα προτείνει τη λήψη απόφασης για επαναγορά μετοχών.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά για την πορεία της τιμής της μετοχής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από την αγορά της μετοχής. “Θεωρώ ότι η μετοχή όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα πρωταγωνιστήσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά, και παράλληλα συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεγάλη πτώση της μετοχής συνέστησε υπομονή, θυμίζοντας ότι σήμερα περνάμε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Μέρισμα από το 2023

Ακόμη, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι από το 2023 θα ξεκινήσει η διανομή μερίσματος και αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί. Με αφορμή τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που ξεκινούν να ισχύουν από τον Ιούλιο ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα υπάρξει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, ωστόσο σε επίπεδο EBITDA η ΔΕΗ θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με πέρυσι.

Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών θα έχει επίπτωση σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος και σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες περιορισμού είτε με μειώσεις από άλλες δραστηριότητες είτε βελτιώνοντας άλλες ή ανακτώντας έσοδα από εφεδρείες του παρελθόντος όπως συνέβη με τα νησιά, ώστε να εξισορροπήσει την έκτακτη φορολόγηση. Ωστόσο σε επαναλαμβανόμενο επίπεδο η απόφαση για την έκτακτη εισφορά δε θα επηρεάσει τα αποτελέσματα. Ο κ. Στάσσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περυσινό. Περνάμε σίγουρα μια ενεργειακή κρίση όμως είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους για να βγούμε στα πόδια μας και πολύ πιο ισχυροί υπογράμμισε.

Επενδύσεις και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη της ΔΕΗ στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ένα ισχυρό περιφερειακό παίκτη. Συνεχίζουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό μας πλάνο που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.

Πέρα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, ανέφερε, στοχεύει να αξιοποιήσει ευκαιρίες στο χώρο της ηλεκτροκίνηση και των τηλεπικοινωνιών. Έχει ήδη τοποθετήσει 600 φορτιστές και έχει συμφωνίες για την τοποθέτηση 2000 φορτιστών με απώτερο στόχο τους 10.000 φορτιστές.

Σχετικά με το πιλοτικό έργο οπτικής ίνας που έχει ξεκινήσει σε περιοχή της Αθήνας, θα ολοκληρωθεί το 2022 και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση στην ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπάρχει προετοιμασία της ΔΕΗ ακόμη και για το χειρότερο σενάριο της διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν γεμίσει οι αυλές των μονάδων με λιγνίτη και γίνεται συντηρητική χρήση των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους. Σε περίπτωση διακοπής των αγωγών της Ρωσίας θα μιλάμε για εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις όπως η τρομερή άνοδος των τιμών.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης, μεταξύ των οποίων η απόφαση για μη διανομή μερίσματος καθώς και η επανεκλογή του διευθύνοντος συμβούλου (Γ. Στάσσης), καθώς και πέντε ακόμη μελών του ΔΣ (Α. Πατεράκης, Π. Παπαδημητρίου Δ. Δοξάκη, Σ. Καρδαμάκης, Σ. Θεοδωρίδης), καθώς και την εκλογή δύο νέων μελών του ΔΣ (Α. Φωτακίδης, Γ. Δημητριάδης).