Γ. Ρέτσος: Επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό

Γ. Ρέτσος: Επιβεβαιώνεται το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό

Μόλις στα 3 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα φέτος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο, κάτι που επιβεβαιώνει το δυσμενές σενάριο για τη βαριά βιομηχανία της χώρας. 

Μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα», ο κ. Ρέτσος παραδέχτηκε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες, όμως η ενδυνάμωση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. 

Παράλληλα, προέβη σε μια «ασφαλή» όπως τη χαρακτήρισε πρόβλεψη, πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2020 θα φτάσουν μόλις τα 3 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα ταξιδιωτικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος στην αρχή της πανδημίας συνέκλιναν περίπου στο ¼ των περυσινών εσόδων, ήτοι στα 5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η εξάπλωση της πανδημίας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα διεθνώς με αποτέλεσμα να επηρεασθεί πολύ χειρότερα ο τουριστικός κλάδος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, ο Ιούλιος ήταν κατώτερος των προσδοκιών, ο Αύγουστος ήταν βελτιωμένος ενώ ο Σεπτέμβριος κινείται υποτονικά αν και υπάρχει μια ισχνή κίνηση. 

Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον Covid-19, όμως το μείζον είναι, όταν «επιστρέψει» ο τουρισμός και η διάθεση για ταξίδια, ο κλάδος να είναι σε κατάσταση που να μπορεί να ανταποκριθεί. Το ζήτημα δηλαδή είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η τουριστική αλυσίδα η οποία εξαρτάται από πολλούς επιμέρους κρίκους, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators και τα ξενοδοχεία. 

«Κλειδί» και για την Ελλάδα το 2021 θα είναι το capacity που θα έχουν οι αεροπορικές εταιρείες και εν γένει η ταξιδιωτική βιομηχανία, μετά το σοκ του 2020. Τα ταξίδια θα ανακάμψουν περίπου στο 60% το 2021 συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα, οπότε με βάση αυτή την πρόβλεψη, η Ελλάδα θα μπορούσε την επόμενη σεζόν να ανακτήσει το 50% των εσόδων του 2019. 

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η τωρινή κρίση στον κλάδο θα πρέπει να γίνει ευκαιρία δημιουργικών αλλαγών και επανεκκίνησης, προς στην κατεύθυνση της ποιοτικής στροφής του ελληνικού τουρισμού. Τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για την τουριστική βιομηχανία, προκειμένου από του χρόνου να ανακάμψει.