Γ. Ρέτσος: Αν πιάσουμε 20-25% των περυσινών εσόδων θα είμαστε ευχαριστημένοι

Γ. Ρέτσος: Αν πιάσουμε 20-25% των περυσινών εσόδων θα είμαστε ευχαριστημένοι

«Εδώ που έχουμε φτάσει πλέον και έχοντας χάσει ουσιαστικά όλο το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή τη μισή σεζόν, αν πιάσουμε ένα 20% έως 25% των περυσινών εσόδων στον τουρισμό θα είμαστε ευχαριστημένοι», δηλώνει στο Liberal ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. 

Σε μια στιγμή που επανεκκινούν σταδιακά οι πτήσεις, αλλά οι κρατήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα και με σχεδόν καθόλου ορατότητα για το πως θα κινηθούν το προσεχές διάστημα, το μήνυμα είναι η ανάκτηση του 25% του περυσινού τζίρου αποτελεί το ιδανικό σενάριο.

«Όσο καλά και να πάει το επόμενο διάστημα -στο οποίο έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονται εξαιρετικά μεγάλες εκπλήξεις- δεν δύναται να καλύψει το χαμένο έδαφος ούτε να κάνει τη διαφορά στα έσοδα. Έτσι, οτιδήποτε πάνω από το μηδέν πλέον είναι θετικό, για μια σεζόν που θεωρείται χαμένη», σημειώνει ο κ. Ρέτσος. Και εκτιμά ότι μεγαλύτερη ορατότητα θα υπάρξει μετά την 1η Ιουλίου όταν θα επανεκκινήσουν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια, οπότε σε ένα μήνα από σήμερα θα έχουμε μια πιο ευκρινή εικόνα για την φετινή σεζόν, υπό μια φυσικά προϋπόθεση. 

Κατά τις επόμενες εβδομάδες να μην έχουμε κάποια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη στα υγειονομικά πράγματα της χώρας, που προς το παρόν παραμένουν καλά. Να μην υπάρξει δηλαδή κάποια σημαντική διαφοροποίηση με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που θα άλλαζε τα δεδομένα και θα αλλοίωνε την έως τώρα εξαιρετική επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. 

Στο μέτωπο πάντως των κρατήσεων, αυτές εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά περιορισμένα επίπεδα σε βαθμό που αρκετοί επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει έως τώρα, να παραμένουν κλειστοί, καθώς η λειτουργία των ξενοδοχείων τους δεν έχει κανένα νόημα χωρίς πτήσεις και κρατήσεις. 

Παρ' ό,τι οι μεγάλοι και εμβληματικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν κάποιες -αντιπροσωπευτικές- μονάδες, εντούτοις και ο Ιούλιος θα πρέπει να θεωρείται εντελώς χαμένος μήνας. Έτσι, όλοι εστιάζουν στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου όπου -αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη με την πανδημία- υπάρχουν ελπίδες να φέρει άνω του 80% των (όποιων) φετινών εσόδων. Πάντως, ακόμη και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ανακοινώσει το άνοιγμά τους, το κάνουν με πολύ χαμηλές πληρότητες, σχεδόν στο 20% της δυναμικότητάς τους.

Όπως τονίζει στο Liberal.gr, o κ. Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδιοκτήτης δύο μονάδων στο Ηράκλειο της Κρήτης, «φέτος αν πιάσουμε συνολικά ως χώρα το 20% των περυσινών εσόδων, θα εκπλαγώ ευχάριστα». Επισημαίνει ότι ο Ιούλιος έχει χαθεί, απομένει επομένως μόνο ο Αύγουστος, ενώ οι μέχρι τώρα ακυρώσεις είναι πολύ περισσότερες από τις κρατήσεις. 

Παράλληλα, σημειώνει πως «ειδικά η Κρήτη και περιοχές όπως η Ελούντα αλλά και άλλες δουλεύουν πολύ με πελάτες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι φέτος δεν αναμένεται να έρθουν, ενώ ένα σημαντικότατο κομμάτι της τουριστικής αγοράς του νησιού εξαρτάται από τη Βρετανία, μια αγορά που επίσης παραμένει κλειστή. «Αν δεν ανοίξει η βρετανική αγορά και δεν επιτραπούν τα ταξίδια, φέτος η χρονιά θα είναι εντελώς χαμένη», τονίζει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος συμπληρώνει ότι ο εσωτερικός τουρισμός σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συντηρήσει ή έστω να κάνει κάποια μικρή διαφορά σε μια μεγάλη αγορά όπως είναι αυτή της Κρήτης.