Γ. Περιστέρης: Ορόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή τα 2 GW από ΑΠΕ

Γ. Περιστέρης: Ορόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή τα 2 GW από ΑΠΕ

Έτοιμη για το μεγάλο βήμα στην πράσινη ενέργεια μπροστά είναι η Τέρνα Ενεργειακή με τον πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Περιστέρη να αισιοδοξεί ότι ο στόχος για παραγωγή 2.000 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον πολύ κοντά ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιεί η Τέρνα Ενεργειακή σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

  «Σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η ισχυρότερη ελληνική επιχείρηση του κλάδου διεθνώς. Πριν μερικά χρόνια θέσαμε ως ορόσημο τα 1000MW και ήδη το ξεπεράσαμε. Τώρα έχουμε βάλει το νέο ορόσημο των 2GW και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ”, τόνισε ο κ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας στην οποία μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η πρόθεση της θυγατρικής εταιρείας Τέρνα ΜΑΕΧ να μελετήσει την δυνατότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου 120 έως 150 εκατ. ευρώ με στόχο την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και την αποπληρωμή προηγούμενου ομολογιακού δανείου.

Τα επόμενα βήματα για την Τέρνα Ενεργειακή που θα προσθέσουν πάνω από 260 MW στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι ένα ακόμη έργο 160 MW που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα ενώ η εταιρεία έχει εξασφαλίσει μέσω διαγωνισμών το δικαίωμα για επενδύσεις 100MW σε αιολικά πάρκα.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη συνολικά 1.512 MW ΑΠΕ. Στο τέλος του 2018 βρίσκονταν σε λειτουργία συνολικά 1.011,3MW από τα οποία τα 884 MW είναι αιολικά πάρκα, 17,8 MW υδροηλεκτρικά 8,5 MW φωτοβολταϊκά και 1MW από εγκαταστάσεις βιομάζας. 

Η προσθήκη στο δυναμικό της εταιρείας ενός ακόμη έργου στο Τέξας ισχύος 158 MW θα αυξήσει την ισχύ στις ΗΠΑ στα 651 MW, ενώ στην Ελλάδα προχωρά η δοκιμαστική λειτουργία πάρκου στην Εύβοια 18,4MW, η έναρξη κατασκευής πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 30 MW. Αναμένεται επίσης η έναρξη κατασκευής ακόμη 9 πάρκων ισχύος 121MW που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019 με αρχές 2020.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 200MW σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταλύτης η αντλησιοταμίευση

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πλέον γίνονται αποδεκτή τεχνολογία παραγωγής σε όλο τον κόσμο, θα διαδραματίσει σύμφωνα με τον Γ. Περιστέρη η δυνατότητα αποθήκευσης που θα λύσει σημαντικά προβλήματα για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ.

«Σε τεχνολογίες όπως η  αντλησιοταμίευση γίνεται κοσμογονία νέων έργων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, την Κίνα, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε νέα μεγάλη επένδυση 1,2 GW στην Πορτογαλία με επένδυση 1,5 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακής για να καταδείξει ακριβώς πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα μας στο θέμα. 

Σύμφωνα με τον Γ. Περιστέρη «στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει καν η σύνταξη του ρυθμιστικού πλαισίου παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί από όλους τους φορείς η αναγκαιότητά του», σημειώνοντας πως προσκήνιο υπάρχει και η λύση των μπαταριών οι οποίες όμως εμφανίζουν μικρότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με την αντλησιοταμίευση.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «μπαταρία του Νότου»

Παράλληλα ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της χώρας σταμάτησε αναιτιολόγητα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι σημερινές τεχνολογίες πλωτών ανεμογεννητριών καθιστούν εφικτή την εκμετάλλευση σε μεγάλα βάθη και η περιοχή του Αιγαίου μπορεί χωρίς υπερβολή να γίνει «η μπαταρία του νότου».