Γ. Περιστέρης: Να προχωρήσουν μαζικά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Γ. Περιστέρης: Να προχωρήσουν μαζικά οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Την ανάγκη να αξιοποιηθούν άμεσα για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς με τον βέλτιστο τρόπο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές τόνισε ο κ. Περιστέρης, Πρόεδρος ΕΣΗΠΑΕ, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Renewable & Storage Forum - Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης», που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου. 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα «εγχώρια καύσιμα» μας όπως ο άνεμος, ο ήλιος, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα νερά και ο λιγνίτης.

«Με δεδομένο ότι οδεύουμε σε μια εποχή σταδιακής απόσυρσης του λιγνίτη, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε μαζικά στις άλλες εγχώριες ενεργειακές πηγές, δηλαδή στις ΑΠΕ» σημείωσε.

Σχετικά με το «κεφάλαιο» της αποθήκευσης ενέργειας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Θα διευκολύνουν την μαζική διείσδυση των ΑΠΕ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση ώριμων και δοκιμασμένων εδώ και δεκαετίες τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως η αντλησιοταμίευση. Γιατί αυτές οι επενδύσεις σημαίνουν ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας, μεροκάματα για τους εργαζόμενους, έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση των δημοσίων εσόδων, φόρους, κλπ.  

«Εμείς και θεσμικά ως ΕΣΗΑΠΕ, αλλά και ως Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προωθούμε νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασία» δήλωσε ο κ. Περιστέρης.

«Ας μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ας προχωρήσουμε άμεσα με σωστό και δεσμευτικό προγραμματισμό κι ας αποδείξουμε ότι ως Έλληνες έχουμε την δυνατότητα να είμαστε στην παγκόσμια πρωτοπορία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε αυτή τη χώρα που διαθέτει τεράστιες φυσικές δυνατότητες. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να τις εκμεταλλευτούμε κι ας παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ενεργειακά καθαρότερη, ασφαλέστερη και πιο αυτόνομη Ελλάδα, μία καλύτερη Ελλάδα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.