7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Γ. Περιστέρης: «Μega» επενδύσεις 5 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας - Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακό hub

Γ. Περιστέρης: «Μega» επενδύσεις 5 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας - Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακό hub

Επενδύσεις 5 δισ.ευρώ με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως δήλωσε ο ισχυρός άντρας του ομίλου Γιώργος Περιστέρης. Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας σημείωσε πως μέσω των επενδύσεων αυτών θα δημιουργηθούν 20.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Επεσήμανε πως μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση υπό τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και την οργάνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη έχει δείξει σημαντικά αντανακλαστικά και σχέδιο σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Μέχρι σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο κινείται μεθοδικά και αποτελεσματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το στάδιο της εφαρμογής των σχεδίων που θα εγκριθούν και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός πως ένα-ένα τα σχέδια εγκρίνονται και θα δρομολογηθούν ύστερα για εφαρμογή. Ο κ.Περιστέρης χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία για τη χώρα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία όπως είπε «θα έχουν μοναδικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθώς λειτουργούν αυξητικά για την ελληνική οικονομία και θα μοχλευθούν».

Το στοίχημα, κατά τον Γιώργο Περιστέρη, είναι να υπάρξει αγαστή συνεργασία ελληνικών αρχών, Βρυξελλών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης ανέφερε το ζήτημα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, όπου «γίνεται ενδελεχής έλεγχος και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σε περιόδους ομαλότητας είναι κάτι λογικό, όχι όμως σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε. Θεωρώ πως οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα».

Ο ίδιος τόνισε πως η χώρα μας έχει μοναδικές δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα ενεργειακό hub στον κλάδο της ενέργειας και εξήρε το γεγονός πως η χώρα διαθέτει μορφωμένο και υψηλής ειδίκευσης προσωπικό. Όπως  τόνισε η χώρα έχει τον ήλιο, τη θάλασσα και τον αέρα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ προσέθεσε πως από το hub που μπορεί να δημιουργηθεί στη χώρα εν δυνάμει θα τη θέσει στο επίκεντρο της αγοράς ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρόεδρος και CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  χαρακτήρισε ως μοναδική ευκαιρία την παραγώμενη ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς υπάρχει «τεράστιο περιθώριο ανόδου του κλάδου».  

Για να  μπορέσει όμως η χώρα να κάνει την ενεργειακή μετάβαση και να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων χρειάζεται ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «η κυβέρνηση φαίνεται πως γνωρίζει την αναγκαιότητα ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου» 

Τέλος, ο κ.Περιστέρης υπογράμμισε την ανάγκη το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και η εφαρμογή του να γίνει γρήγορα με επιταχυμένες διαδικασίες, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας.