Γ. Περιστέρης: Έχουμε ανάγκη από έναν επενδυτικό πατριωτισμό

Γ. Περιστέρης: Έχουμε ανάγκη από έναν επενδυτικό πατριωτισμό

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το σοκ επενδύσεων θα έλθει πρώτα από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς μόνο αυτές μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αναστροφή του κλίματος. Οι ξένοι θα ακολουθήσουν.

Τα λόγια είναι του διευθύνοντος σύμβουλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη, κατά την γενική συνέλευση του ομίλου, όπου για μια ακόμη φορά απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, αφού μόνο έτσι θα ανοίξουν το πορτοφόλι και τα ξένα κεφάλαια. "Χρειαζόμαστε έναν επενδυτικό πατριωτισμό, μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις που πιστεύουν στη χώρα και τις δυνατότητές της μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αναστροφή του κλίματος",  ήταν για μια ακόμη φορά το μήνυμα του επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία στην διάρκεια της κρίσης έχει επενδύσει 1,5 δισ ευρώ.

Σε μια στιγμή που οι πάντες μιλούν για την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου επανέλαβε ότι αυτό δεν θα έλθει εάν πρώτα δεν κάνουν την αρχή οι εγχώριες επιχειρήσεις που αποδέχονται τον κίνδυνο της χώρας, και γνωρίζουν πως να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους ανάμεσα στα εμπόδια της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας. "Οι ξένοι επενδυτές, όπως έχουν δείξει και διεθνείς μελέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακολουθούν", προσέθεσε ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου μίλησε για την στρατηγική απόφαση απεξάρτησης, όσο αυτό είναι το δυνατόν, από τις κατασκευές- που είναι από την φύση του κυκλικό και ευμετάβλητο αντικείμενο- και την στροφή σε μακροχρόνιες πηγές εσόδων και κερδοφορίας, όπως οι παραχωρήσεις, τα ενεργειακά έργα και οι υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος ο όμιλος επενδύει 300 εκατ ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές, ενώ δρομολογεί την παρουσία του σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως τα έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω της αντλησιοταμίευσης.

"Γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να εισάγει μπαταρίες για να αποθηκεύσει ενέργεια, όταν μπορούμε να υλοποιήσουμε επενδύσεις σε φυσικές μπαταρίες όπως είναι οι αντλησοταμιεύσεις που επιπλέον έχουν εξαιρετικά αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία;", διερωτήθηκε ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. 

Ταυτόχρονα έκανε εκτενή αναφορά στο χαρτοφυλάκιο και τα σχέδια του ομίλου, τσο στο ανεκτέλεστο κατασκευαστικό αντικείμενο και την παρουσία του στο εξωτερικό, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές, όπου τον επόμενο χρόνο η εγκατεστημένη ισχύ θα φτάσει στα επίπεδα των 1000 MW, καθώς επίσης σε έργα παραχωρήσεων σε ενέργεια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια, στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως επίσης στην εξόρυξη, βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση λευκολίθου.

Κλειδί φυσικά για όλα τα παραπάνω είναι οι σημαντικές συμμαχίες τόσο στη μετοχική σύνθεση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ όσο και από πλευράς στρατηγικών εταίρων, γεγονός που ανοίγει και τις πόρτες διεθνών θεσμικών χρηματοδοτών όπως η EIB και η EBRD και ιδιωτικών funds.

"Ήμασταν εδώ πριν από την κρίση, είμαστε ενεργά καθ' όλη της την διάρκεια, θα παραμείνουμε εδώ οικονομικά υγιείς και κατάλληλα προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.