Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2014 η Ελλάδα ανέκαμπτε - Μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2014 η Ελλάδα ανέκαμπτε - Μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το 2014 η οικονομία ανέκαμπτε, υπήρχε ανάπτυξη, η ανεργία μειωνόταν, οι άνθρωποι έφερναν πίσω τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και η χώρα έδειχνε να βγαίνει από την κρίση». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2014, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Eurogroup.

«Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και για έξι μήνες αναστάτωσε τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και διέρρηξε την εμπιστοσύνη μέσα και έξω από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι άρχισαν να σηκώνουν και πάλι τα λεφτά τους και όλη η ανάπτυξη χάθηκε» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας στον Σκάι.

Σχολιάζοντας το περίφημο non paper με το οποίο η Γερμανία έδειχνε στην Ελλάδα την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη, ο ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «ήταν μια απειλή που προέβλεπε ότι αν δεν μπορείτε να δεχθείτε τους όρους που εμείς θεωρούμε σωστούς, όπως τις μεταρρυθμίσεις, τα δημοσιονομικά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις, τότε θα πρέπει να αποχωρήσετε από την Ευρωζώνη».

Έκρινε μάλιστα ότι μια τέτοια απειλή τη διατυπώνει μόνο όποιος είναι έτοιμος να φτάσει την κατάσταση μέχρι τέλους, να τραβήξει τη σκανδάλη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι μετά το «χαοτικό πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και αυτό οφείλεται και στην αλλαγή του οικονομικού επιτελείου».

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα και την είσοδο στην επιτήρηση, είπε ότι η Ελλάδα έχει απελπισμένα ανάγκη από επενδύσεις και υπογράμμισε ότι για να το πετύχει αυτό πρέπει να κάνει ότι έκανε και η Πορτογαλία η οποία μετά το τέλος του προγράμματος συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει ελκυστική για επενδύσεις.

«Αυτό το επόμενο βήμα λείπει από την Ελλάδα» σχολίασε.

Όσον αφορά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup θεωρεί ότι μπορεί να επανεκτιμηθεί, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επανεκκίνησης της συζήτησης για τους δημοσιονομικούς στόχους θα δημιουργήσει προβλήματα.