Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2014 είχε επιστρέψει η ανάπτυξη αλλά οι Έλληνες επέλεξαν να ρισκάρουν

Γ. Ντάισελμπλουμ: Το 2014 είχε επιστρέψει η ανάπτυξη αλλά οι Έλληνες επέλεξαν να ρισκάρουν

«Το 2014 η Ελλάδα είχε ήδη επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το δεύτερο πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του, υπήρχε φως στο τέλος του τούνελ. Όμως, οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι τους έλαβαν τεράστια ρίσκα και μισό χρόνο αργότερα η οικονομία είχε καταρρεύσει πλήρως», σημειώνει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε λίγο καιρό προτού αναλάβουν την διακυβέρνηση της Ελλάδας οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ αναφέρεται και στο δραματικό καλοκαίρι της χρονιάς εκείνης, όταν η χώρα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη. 

«Όταν στα τέλη Ιουνίου του 2015, με το δημοψήφισμα, ζητήθηκε από το εκλογικό σώμα να ψηφίσει το ''Όχι'', ήμασταν κοντά στο Grexit και όλη η σκληρή δουλειά που είχε γίνει φάνηκε σαν να είναι μάταιη. Κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνεδριάσεων στις 11 και 12 Ιουλίου του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, εργάστηκα ασταμάτητα ώστε να χρησιμοποιήσω ακόμα και την τελευταία ευκαιρία για να αποφύγω κάτι τέτοιο, τελικά, με επιτυχία», αναφέρει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποιεί τους Έλληνες πολιτικούς να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. 

«Καλώ τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς στον λαό τους για το τι χρειάζεται, τι είναι ρεαλιστικά εφικτό και πώς θέλουν να το επιτύχουν. Δεν μπορούμε να τζογάρουμε με το μέλλον μας για άλλη μία φορά», προσθέτει. 

Παράλληλα, σημειώνει πως πολλά από τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν μετά το 2008 δεν ήταν μόνο ελληνικά, αλλά υπήρχαν σε πολλές χώρες, βόρειες και νότιες. Το τεράστιο και γρήγορο άλμα στον πλούτο στα χρόνια πριν από την κρίση βασιζόταν σε φθηνή πίστωση, που παρεχόταν εύκολα από τράπεζες που δεν είχαν αυστηρούς κανόνες δανειοδότησης. Η τεράστια έκρηξη στις τιμές των ακινήτων, η δημιουργικότητα στη φοροδιαφυγή, τα ατελείωτα προνόμια που προσφέρονταν σε ομάδες ειδικών συμφερόντων, η επέκταση των συνταξιοδοτικών μας αξιώσεων τη στιγμή που ο πληθυσμός μας γερνούσε γρήγορα, επέτρεψαν να συμβούν όλα αυτά, αγνοώντας τους κινδύνους και τις πρώτες προειδοποιήσεις.