Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, 21:14

-A +A

Γ. Ντάισελμπλουμ: Μίλαγα απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα από τον Φεβρουάριο του 2015

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, 21:14
Γ. Ντάισελμπλουμ: Μίλαγα απευθείας με τον Αλ. Τσίπρα από τον Φεβρουάριο του 2015
-A +A

Απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από το Φεβρουάριο του 2015, δήλωσε ότι είχε ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφική την διαχείριση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι ξεκίνησε να μιλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Ουσιαστικά, δήλωσε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται παράλληλα και στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και περιγράφει πως αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Ντάισελμπλουμ δηλώνει πως παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.

Γενικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Παράλληλα, κ. Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επισημαίνει πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπιση.

(φωτογραφία AP)

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα