Γ. Μανιάτης: Στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την αγορά της σκοπιανής EDS

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 14:07 - Τελευταία ενημέρωση: 15:36
-A +A
Γ. Μανιάτης: Στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την αγορά της σκοπιανής EDS

Του Γιώργου Φιντικάκη

Απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από το ρόλο που έπαιξε η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, σχετικά με την εισήγηση προς τη μητρική εταιρεία για την εξαγορά της σκοπιανής EDS του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, ζητά με νέα του ερώτηση προς τον Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης. 

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ρωτά ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά, ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ, σύμβουλο της διοίκησης ή του υπουργείου, καθώς επίσης ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα.

Έτερο ερώτημα αφορά στο σύνολο της διαδικασίας, και στο γεγονός ότι η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αντί να διενεργηθεί από την κεντρική διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ. Οπως επίσης ζητά απαντήσεις στο ερώτημα πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000 ευρώ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει προσβλητική απέναντι στη Βουλή τη στάση Σταθάκη να αρνείται να καταθέσει την εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας για την εξαγορά της EDS, καθώς όπως λέει, πρόκειται για κείμενο που γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας. 

“Μια εισήγηση την οποία γνωρίζουν τουλάχιστον 100 υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού και οικονομικού τομέα της χώρας, αρνείστε να την καταθέσετε για ενημέρωση των ελλήνων βουλευτών και πολιτών”, αναφέρει ο κ. Μανιάτης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πράγματι, όπως προκύπτει από αποφάσεις του ίδιου του ΔΣ της ΔΕΗ, η θυγατρική της επιχείρησης στην Αλβανία, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εξαγορά. Όπως  αναφέρει απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ με ημερομηνία 7/2/2018, δηλαδή δύο μήνες πριν υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς, η έγκριση των δαπανών για τη εν λόγω συναλλαγή, που αφορούσαν στη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων (οικονομικός, φορολογικός, νομικός, μελέτη αποτίμησης αξίας), ανατέθηκαν στην PPC Albania, θυγατρική της ΔΕΗ στη γείτονα, η οποία και φαίνεται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη συναλλαγή. Όπως προκύπτει από πολλές αποφάσεις της ίδιας της επιχείρησης, η εμπλοκή της αλβανικής θυγατρικής στην υπόθεση ήταν καθοριστική.

Η ΝΔ ζητά την κατάθεση της έκθεσης αποτίμησης της EDS στη Βουλή

Την έκθεση αποτίμησης ζητάει από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος σημειώνει πως «η μεθόδευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα».

Και αναφέρει «Γιατί η ζημιογόνος Δ.Ε.Η. εξαγόρασε την επίσης ζημιογόνο εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, με τίμημα 5 εκατομμύρια ευρώ;».
 
«Ο κ. Σταθάκης οφείλει να καταθέσει άμεσα την έκθεση αποτίμησης του ανεξάρτητου συμβούλου στη Βουλή», καταλήγει ο Κ. Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμα:

- Έξι ερωτήματα για τις βαλκανικές περιπέτειες της ΔΕΗ

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα