Γ. Μανιάτης: Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις επτά πληγές του Φαραώ

Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2018, 11:40 - Τελευταία ενημέρωση: 13:10
-A +A
Γ. Μανιάτης: Η κυβέρνηση φόρτωσε στη ΔΕΗ τις επτά πληγές του Φαραώ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Εξηγήσεις για τις λογιστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δημοσιευμένα και τα αναμορφωμένο οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση της επιχείρησης, ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Στην ερώτηση απαριθμεί τις επτά πληγές του Φαραώ με τις οποίες, όπως λέει, έχει φορτώσει η κυβέρνηση τη ΔΕΗ, όπως βουτιά σε αποτελέσματα, και χρηματιστηριακή αξία, τεράστια χρέη και κίνδυνο αυξήσεων στα τιμολόγια, ενώ ζητά να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου για μα αποτρέψει τη καταστροφική πορεία της επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει στον υπουργό ΠΕΝ, ότι μετά τα τραγικά ανησυχητικά δεδομένα για την πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, της ΔΕΗ, οι πολίτες – μέτοχοι του 51% της εταιρείας, απαιτούν από τον ίδιο που έχει την πολιτική ευθύνη για την τύχη της επιχείρησης, μια σειρά από απαντήσεις. 

«Δεν είστε οι ιδιοκτήτες της Εταιρείας, παρά οι προσωρινοί και αποτυχημένοι διαχειριστές της, είστε αυτοί, που στο «Μνημόνιο Τσίπρα» που υπογράψατε με την τρόικα, δεσμευτήκατε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα (τέλη 2019) η εταιρεία θα πρέπει να έχει μερίδιο στην αγορά λιανικής 49% έναντι 81% σήμερα. Με άλλα λόγια, δεσμευτήκατε να μειώσετε μέσα σε 1 χρόνο κατά 40% τα έσοδα της εταιρείας από τη λιανική», αναφέρει ο κ. Μανιάτης. 

Και υπενθυμίζει τη διαπίστωση της McKinsey ότι η ΔΕΗ είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση, αν δεν αυξήσει τα τιμολόγια και δεν μειώσει κατά 6.000 (50% του συνόλου) το προσωπικό που απασχολεί.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει ως «κορυφαία εξαθλίωση για τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, την πρόθεση ελέγχου της πορείας της μετοχής και των οικονομικών της, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης κι Ελέγχων», και καλεί τον κ. Σταθάκη να απαντήσει σε σειρά από ερωτήματα για τις «επτά πληγές του Φαραώ», όπως τα αποκαλεί τα βάρη που έχει φορτώσει στη ΔΕΗ η κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια.

1. Η Διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε για το α' εξάμ. 2017 κέρδη 30 εκατ. € και αποκαλύπτονται τώρα ζημιές 250 εκατ €.

2. Η μετοχή στις αρχές του έτους από 3,35€ είναι σήμερα μόλις 1,36€. Την παραλάβατε με χρηματιστηριακή αξία στα 2,5 δισ. € και την καταντήσατε σήμερα στα μόλις 320 εκατ. €. 

3. Εξοικονομήσατε το 2015-16 από το φθηνό πετρέλαιο, πάνω από 800 εκατ. € και δεν μειώσατε καθόλου το ρεύμα. Αντίθετα, τώρα σχεδιάζετε να το αυξήσετε! 

4. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πετάτε έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πάνω από 230.000 φτωχά νοικοκυριά. 

5. Παρά το γεγονός ότι το 2014 με δική μας πρωτοβουλία, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για το υποβρύχιο καλώδιο Κρήτη-Αττική,  προϋπολ. 900 εκατ €, τώρα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, από κυβερνητική ανικανότητα, με συνέπεια να κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα το 2020. 

6. Από τη «Μικρή ΔΕΗ», που ακυρώσατε, θα είχε σήμερα η εταιρεία εισπράξει πάνω από 2 δισ. €. 

7. Ενώ παραλάβατε χρέη πολιτών 1,5 δις €, τώρα ουσιαστικά τα έχετε υπερδιπλασιάσει και φτάνουν στο ποσό των 3,5 δισ. € (περιλαμβανομένων των διακανονισμών).

Φωτογραφία intime news

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα