Γ. Κύρτσος: Ο Schaeuble μας διαβεβαίωσε για συμφωνία τον Ιούνιο, με συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση

Γ. Κύρτσος: Ο Schaeuble μας διαβεβαίωσε για συμφωνία τον Ιούνιο, με συμμετοχή ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση

«Ο Wolfgang Schaeuble μας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα τον Ιούνιο. Επίσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ, σε πρώτη φάση θα συμμετάσχει χωρίς να βάλει χρήματα και θα περιμένει, πριν συμβάλει στη χρηματοδότηση, τη λήξη του τρίτου προγράμματος και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία βάσει της συμφωνίας του 2015, έπεται της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος».

Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Έτσι και ο Schaeuble -με τους αυστηρούς της ευρωζώνης- θα είναι ικανοποιημένοι, διότι συνεχίζεται μια αυστηρή διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις σε προεκλογική περίοδο και από την άλλη, το ΔΝΤ θα μπορεί να λέει ότι δεν βάζει επιπλέον χρήματα σ΄ αυτή τη φάση, πριν βεβαιωθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσθέτει.

Αλλά και για την Ελλάδα, κανείς -στη Γερμανία και αλλού- δεν προβλέπει κρίση τύπου 2015 ή κάποιου είδους καταστροφή, αν και, όπως εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η ταλαιπωρία της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι μεγαλύτερη, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σημειώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, προβλεπόταν να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 και θα κλείσει απ΄ ότι φαίνεται τον Ιούνιο του 2017, εξέλιξη που έχει ανεβάσει το κοινωνικό κόστος με πρόσθετα μέτρα, έχει ρίξει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, έχει προκαλέσει κάποια ανασφάλεια, ενώ έχει μεσολαβήσει και η απόπειρα εναντίον του κ. Παπαδήμου, που ήταν ένα αρνητικό μήνυμα.

Σήμερα πάντως, τονίζει, η ανησυχία των Γερμανών και των Ευρωπαίων είναι η κατάσταση στην Ιταλία, αν δηλαδή θα αντέξει η κεντροαριστερή κυβέρνηση την πίεση που δέχεται από τον Beppe Grillo του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και από τον Salvini της Λέγκας του Βορρά.

Δεν προβλέπει στο άμεσο μέλλον εκλογές «κρίνοντας από το γεγονός ότι πέρασαν τα μέτρα στη Βουλή». Προσθέτει ωστόσο, ότι θα εξαρτηθεί «από τον σχεδιασμό που θα κάνει η κυβέρνηση, να δει πόσο αντέχει, πού πάει δημοσκοπικά, αν θέλει να εφαρμόσει τα νέα μέτρα από το 2019 η ίδια ή κάποιος άλλος…».

Μιλώντας για το κλίμα στη Γερμανία, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η χώρα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,7% - 1,8% και διανύει τον ένατο χρόνο συνεχούς ανάπτυξης, έχει ένα ρεκόρ στο εξαγωγικό εμπόριο και στο εμπορικό πλεόνασμα, δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανεργία κάτω από το 5%, αύξηση των κοινωνικών παροχών, μείωση της φορολογίας.

«Αυτό που είδα με τα μάτια μου στο Βερολίνο», τονίζει, «είναι μια κοσμογονία». Οι Γερμανοί θεωρούν ότι έχουν κάνει τις σωστές επιλογές για δύο λόγους: ο ένας είναι οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, με υπογραφή Schaeuble, εξαιτίας των οποίων φαίνεται ότι η Merkel θα ξαναπάρει τις εκλογές και ο δεύτερος είναι ότι ακολουθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι σοσιαλδημοκράτες, υπάρχει δηλαδή σύμπνοια των δύο μεγάλων κομμάτων γι' αυτά που πρέπει να γίνουν.

Ο Schaeuble είναι επίσης ενθουσιασμένος με τον Macron, ο οποίος έχει φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα και προσβλέπει σε μια καλή γαλλο-γερμανική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων. Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος δίνει και αυτός έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, στη δημοσιονομική εξυγίανση και επέλεξε κεντροδεξιό πρωθυπουργό και κεντροδεξιούς για τα δύο οικονομικά υπουργεία.

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική, ο Schaeuble τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά «μας είπε ότι αν θέλουμε να γίνουμε τολμηροί πρέπει να πάμε σε αλλαγές των συνθηκών, που απαιτούν ομοφωνία, η οποία δεν υπάρχει σ αυτή τη φάση. Μας εξήγησε επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα και με το γερμανικό Σύνταγμα, που το επεξεργάστηκαν οι Σύμμαχοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τη μια δηλαδή, δήλωσε υπέρ της ενοποίησης, από την άλλη είπε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, διότι υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένα κράτη-μέλη αλλά και θεσμικές δυσκολίες σε ευρωπαϊκό και γερμανικό επίπεδο».

Πάντως, «επιχειρηματικοί και τραπεζικοί παράγοντες αναμένουν, μετά τις γερμανικές εκλογές, αύξηση των δημοσίων δαπανών στη Γερμανία, πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη βασική υποδομή που θεωρούν ότι έχει μείνει πίσω, δηλαδή μεγάλα έργα, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετη ζήτηση στην ΕΕ».

Προς το παρόν όμως, υπογραμμίζει ο κ. Κύρτσος, όλοι είναι προσεκτικοί λόγω προεκλογικής περιόδου, ειδικά οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι δέχονται πίεση από δεξιά τους, από τους Φιλελεύθερους, με τους οποίους είναι πιθανό και να συμμαχήσουν και από τη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Και οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί ζητούν από τη Merkel να σταματήσει η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Άρα, καταλήγει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, «Merkel και Schaeuble λένε “ναι” θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά πρέπει να γίνει με όρους που δεν θα μας εκθέσουν σε πολιτικούς κινδύνους από τα δεξιά μας».

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, λέει ότι «δείχνουν μεν περισσότερη κατανόηση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και αυτοί μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό». Εξάλλου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις τρεις τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις, μένουν αρκετά πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Προς το παρόν ο συσχετισμός δυνάμεων ευνοεί τη Merkel.

Ο Schulz, εξηγεί ο κ. Κύρτσος, «έχει μαζέψει» αυτά που έλεγε στο ΕΚ, όπου είμαστε πιο χαλαροί απ' ό,τι είναι οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κόμματα, γιατί δεν συνδεόμαστε με τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Όταν αυτά που λένε οι πολιτικοί πρέπει να τα υποστηρίξουν με χρήματα από τον προϋπολογισμό, άρα από τους φορολογούμενος πολίτες, γίνονται πιο προσεκτικοί. «Είδαμε τον κ. Schulz να τάσσεται υπέρ των παροχών, υπέρ της κατανόησης στην Ελλάδα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους, αλλά τώρα τα μαζεύει γιατί διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι επιφυλακτικοί. Πάνε καλά και δεν θέλουν να αναλάβουν πρόσθετους οικονομικούς κινδύνους».

Κατά την περιοδεία του στη Γερμανία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής άκουσε καλά λόγια για τους Ισπανούς και τον Rajoy, που κάνει καλή δουλειά στην οικονομία, για την Ιρλανδία, αλλά και για την Πορτογαλία, στην οποία αναφέρθηκε ο Schaeuble με θετικά σχόλια, καίτοι έχει κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ