Γ. Κωνσταντόπουλος: «Δεν υπάρχει οροφή στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια»

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 20:15
-A +A
Γ. Κωνσταντόπουλος: «Δεν υπάρχει οροφή στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια»

 «Η πορεία των εξαγωγών στο 11μηνο του 2018 είναι ανοδική. Αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν υπάρχει οροφή στις εξαγωγές και την εξωστρέφεια. Δυστυχώς, υπήρχε και υπάρχει οροφή στην παραγωγή και αυτό θέλουμε να επαναπροδιορίσουμε με ατμομηχανή τη Βόρεια Ελλάδα και τις ανεξάντλητες παραγωγικές της δυνατότητες». Με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), επιχειρηματίας Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, απάντησε σήμερα σε ένα ερώτημα με δύο σκέλη: αυτό που αφορά το ποια είναι η προοπτική για τις ελληνικές εξαγωγές, κι εκείνο που έχει να κάνει με τους λόγους που οδήγησαν στη συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒΕ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μεταξύ άλλων για την από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της Eurobank.

«Βασικός στόχος του ΣΕΒΕ ήταν και είναι πρώτα το 'παράγω' και μετά το 'εξάγω'. Για να εξάγουμε, πρέπει να έχουμε προϊόν να παράξουμε. Η ζήτηση των ελληνικών προϊόντων γίνεται όλο και πιο δυναμική και ανερχόμενη και στις παραδοσιακές και στις νέες αγορές ανά τον κόσμο (...) Το made in Greece ανεβαίνει συνέχεια στο εξωτερικό, ο πολιτισμός, η ιστορία μας, η διατροφική μας κουλτούρα - όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση (των εξαγωγών). Αν όμως δεν υπάρχει δυνατό πάντρεμα με τον κόσμο της παραγωγής, αν δεν κοιτάξουμε πάλι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εν τη ενώσει η ισχύς, οπότε ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί για καλύτερες μέρες» είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «η καρδιά των εξαγωγών και της βιομηχανίας χτυπάει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσαλονίκη αποκτά ξανά τον χαμένο ρόλο της σιγά- σιγά ως πρωταγωνίστρια σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό θέλουμε να προωθήσουμε και για αυτό παντρεύουμε την επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια, για να δυναμώσουμε ακόμη πιο πολύ τη Θεσσαλονίκη».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε ότι η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής αποτελεί γεγονός, καθώς «οι βιομηχανίες που κάποτε άνθιζαν στην ελληνική περιφέρεια, τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτό συμβαίνει καθώς τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι πολλά και οδηγούν στον αφανισμό των επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων της χώρας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω το υψηλό λειτουργικό κόστος και το υψηλό κόστος απόκτησης γης στις εν λόγω περιοχές, ενώ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη επενδύσεων σε σχετικές υποδομές. Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιομηχανικής δραστηριότητας πραγματοποιείται εκτός των βιομηχανικών πάρκων, καθότι αυτά κρίνονται ασύμφορα για τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες - γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των βιομηχανικών περιοχών, οι οποίες αμφισβητούν πλέον τα πλεονεκτήματά τους, δεδομένου του αυξημένου κόστους».

Κατά τον κ.Κωνσταντόπουλο, τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών στην εγχώρια αγορά, «όπως είναι η υπερφορολόγηση με δυσμενέστερη αυτή της εργασίας και η ελλιπής χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας». Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε και η επιβολή των capital controls: Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλέστηκε, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, οι ανενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται στο 30%, ενώ πολλές είναι οι ελληνικές εταιρίες που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας. «Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι φυσικά η Βουλγαρία, όπου η φορολογία των επιχειρήσεων ανέρχεται σε μόλις 10% και εκτιμάται ότι έχουν την έδρα τους περισσότερες από 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα επιζήμιο για τη χώρα μας είναι επίσης το γεγονός, ότι εκτός από το business drain, η κρίση επιδείνωσε και το φαινόμενο του brain drain» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, σημείωσε ακόμη ότι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, οφείλει να είναι στραμμένη γύρω από τους άξονες «παραγωγή, εξαγωγές, καινοτομία, επενδύσεις».  

«Πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομίας που θα παράγει πλούτο και νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ισχυρή παραγωγική βάση, η οποία θα εστιάζει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που παρουσιάζουν αυξημένη διεθνή ζήτηση και η οποία θα υποστηρίζει και θα προωθεί ουσιαστικά την εξωστρέφεια. Οι εξαγωγείς κατάφεραν σε μία δύσκολη περίοδο να αναπτύξουν το διεθνές δίκτυο συνεργασίας τους και να αυξήσουν τη διεθνή τους δραστηριότητα» κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: .intime.news

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα