Γ. Κατρούγκαλος: Ειδική μέριμνα για τα "μπλοκάκια"

Γ. Κατρούγκαλος: Ειδική μέριμνα για τα "μπλοκάκια"

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για κατηγορίες όπως τα «μπλοκάκια» έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπεραμυνόμενος των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό είπε ότι θα διασφαλίζει ότι «για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ο στρεβλός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης. «Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας:

«Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επισήμανε παράλληλα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και αφορά και τις επόμενες γενιές.

Τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά «θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη των παλαιών συνταξιούχων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά το 2018.

«Για παλιούς συνταξιούχους εγγυόμαστε ότι η σύνταξή τους θα παραμείνει στο παλαιό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Tην προσωπική διαφορά την εγγυόμαστε για πάντα». Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα περιλαμβάνει δύο βασικές τομές. Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη, ίδια για όλους γιατί χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και η δεύτερη ίδιοι κανόνες για όλους σε ότι αφορά εισφορές και παροχές.

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές ο υπουργός Εργασίας είπε ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ειδικές κατηγορίες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα «μπλοκάκια», σημειώνοντας ότι ήδη το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι νέοι συνήθως αυτοί επαγγελματίες θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί». Οι ίδιοι, όπως εξήγησε, «θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους».

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι «ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κλιμακωτά και για τους αγρότες».

Σημειώνεται ότι με το  σχέδιο Κατρούγκαλου:

1.Καθιερώνονται συντάξεις  δύο ταχυτήτων, οδηγώντας σε βαριές απώλειες (μεσοσταθμικά 15%) τις νέες συντάξεις προκειμένου να διασώσει τις σημερινές.Μαλιστα εκτιμάται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ασφαλισμένοι   θα έχουν απώλειες έως 30%.

2.Περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με εισόδημα μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ τον χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση εισφορών. Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει 38,5% εισφορές επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος (20% εισφορά για κύρια σύνταξη, 7,5% εισφορά για επικουρική σύνταξη και 6,95% εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για εφάπαξ).

3.Τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών. Προβλέπεται από 1/1/2017 η καταβολή εισφοράς στον κλάδο κύριας σύνταξης επί του εισοδήματός τους όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Σταδιακά, έως το 2019, το συνολικό ποσοστό αυξάνεται από 7% σήμερα, σε 20%.

4.Αυξάνεται η  εισφορά προς τα επικουρικά ταμεία στο 3,50 % από 3% για τους εργαζόμενους και στο 4% από 3 % για τους εργοδότες.

5.Το ΕΚΑΣ περικόπτεται ώστε να καταργηθεί από το 2020.

6.Μειώνεται το εφάπαξ  κατά 10%.