Γ. Δραγασάκης για εξωδικαστικό: Έχει προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ για να το βελτιώσουμε

Γ. Δραγασάκης για εξωδικαστικό: Έχει προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ για να το βελτιώσουμε

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ύπαρξη προβλήματος με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή της Ντόρας Μπακογιάννη εξήγησε ότι παγκοσμίως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει… θέματα, αλλά εμείς -όπως είπε- «είμαστε εδώ για να το βελτιώσουμε».

«Πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα έχουμε έναν πιο θετικό απολογισμό σε ένα πεδίο, που επαναλαμβάνω -ρωτήστε και τους συνεργάτες σας- ότι σε όλες τις χώρες παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Όμως, εμείς θα επιμείνουμε», σχολίασε παράλληλα ο Γ. Δραγασάκης.

Ακόμα τόνισε ότι ήδη είναι έτοιμη προς υπογραφή μια Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία επέρχονται αλλαγές που συζητούμε με τους θεσμού. «Γι' αυτό η απάντησή μου θα είναι σήμερα προσωρινή, δηλαδή θα επανέλθουμε αργότερα, όταν οριστικοποιηθούν- έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι στη νέα φάση θα έχουμε μια ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δυσκολία είναι για να γίνει ρύθμιση ότι  πρέπει να συμπράξουν όλοι οι πιστωτές. «Εάν η τράπεζα ρυθμίσει τα χρέη σε έναν οφειλέτη, αλλά η εφορία τον κυνηγά, τα ταμεία τον κυνηγάνε, δεν θα μπορέσει αυτός ο επιχειρηματίας να μπει σε μια επανεκκίνηση και να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο των δανείων του. Αυτή είναι η δυσκολία και γι' αυτό επιμένω και για τις τράπεζες», εξήγησε.  

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι απαιτείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, αφού χρειάζεται  πληθώρα δικαιολογητικών. «Είναι προβληματική ως τώρα η στελέχωση αρμόδιας γραμματείας: δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε μπορεί να λειτουργήσει. Οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει. Κάτι πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα», επισήμανε.

Φωτογραφία intime news