Γ. Δραγασάκης: Βεβαίως και υπάρχει υπερφορολόγηση

Γ. Δραγασάκης: Βεβαίως και υπάρχει υπερφορολόγηση

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το μάτι στη μεσαία τάξη που γύρισε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες επειδή είδε τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται δραματικά την τελευταία τετραετία, έκλεισε από το βήμα της γενικής συνέλευσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παραδεχόμενος ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερφορολόγηση.

«Βεβαίως υπάρχει θέμα υπερφορολόγησης για όσους πράγματι πληρώνουν φόρους, και πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες που να ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε από το βήμα του ΣΕΒ ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι γι'' αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.

Στην πράξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέστη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επικαλούμενος υποχρεώσεις ενόψει των εκλογών, ακολούθησε πιστά το δόγμα των τελευταίων εβδομάδων μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, με μια ομιλία εστιασμένη στη μεσαία τάξη.

Επιχείρησε δηλαδή να μιλήσει σε εκείνους που γύρισαν την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, και από "μεσαίοι", φτωχοποιήθηκαν, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις για νέες παροχές την επόμενη τετραετία 2019-2023.

«Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της φορολογίας είναι ''ναι σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε», είπε ο κ. Δραγασάκης, επαναλαμβάνοντας και όσα μέτρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το επιχειρείν, όπως η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, και η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων.

Στην ουσία, η ομιλία του επιβεβαιώνει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με το προεκλογικό μότο που εστιάζει στην αντιπαράθεση των «πολλών» με τις «ελιτ», να επιχειρεί παράλληλα να χαιδέψει και τα μεσαία στρώματα, αφού διαπίστωσε ότι η επιδοματική πολιτική δεν αποφέρει εκλογικά οφέλη.

Την στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική είχε σηματοδοτήσει η αλλαγή συνθήματος, όπου η «Ελλάδα των πολλών» αντικαταστάθηκε με το σύνθημα «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας», αλλά και η προ δεκαημέρου παρουσίαση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, όπου ο κ. Τσίπρας, είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα , όπου κεντρικό ρόλο είχε η μεσαία τάξη. 

Τα τεχνάσματα ωστόσο δεν αποδίδουν, πολλώ δε μάλλον όταν η μεσαία τάξη συνεχίζει και φέτος να αποτελεί το υποζύγιο των φόρων. Η Ελλάδα θα παραμείνει και φέτος στην πρώτη τριάδα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ με τις μεγαλύτερες απώλειες στον φόρο εισοδήματος για έναν οικογενειάρχη, ενώ ταυτόχρονα θα ανακηρυχθεί ξανά πρωταθλήτρια ευρωζώνης στην έμμεση φορολογία, με τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις πανευρωπαικά στα καύσιμα.

Σε μια χώρα με τόσες πολλές πρωτιές στην φορολογία, όπου τα υποζύγια των φόρων παραμένουν ακριβώς τα ίδια, παρά το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο Αλ.Τσίπρας, τα περιθώρια μειώσεων είναι μεγάλα, τόσο στην άμεση, όσο και στην έμμεση φορολογία, όπου δεν υπάρχει άλλη χώρα της ευρωζώνης, η οποία να στηρίζεται τόσο πολύ στα έσοδα από το ΦΠΑ.

Συνυπολογίζοντας τους πάμπολλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, από καύσιμα, ποτά, καπνικά μέχρι τον καφέ, αλλά και το ΦΠΑ, και παρά τις μειώσεις που εξήγγειλε στα τέλη Μαίου ο Πρωθυπουργός, αθροίζεται για φέτος ένα ποσοστό, ίσιο με το 16,7%-16,8% του ΑΕΠ, μακράν η υψηλότερη επίδοση, μπροστά όχι μόνο από τις χώρες του "σκληρού πυρήνα", αλλά και από εκείνες της γειτονιάς μας.

Πριν την λήψη των μέτρων, το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκονταν στο 17,3% του ΑΕΠ, δηλαδή η ελάφρυνση στην έμμεση φορολογία, υπήρξε απειροελάχιστη.

Φωτογραφία intime news