Γ. Χρυσικός στο Liberal:  Έρχονται σημαντικές επενδύσεις από την Grivalia μετά την εξαγορά από την Fairfax και την Pimco

Γ. Χρυσικός στο Liberal: Έρχονται σημαντικές επενδύσεις από την Grivalia μετά την εξαγορά από την Fairfax και την Pimco

Tου Απόστολου Σκουμπούρη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 20% των μετοχών της Grivalia Properties από την Eurobank στον όμιλο Fairfax και στην Pacific Investment Management Company, στην τιμή των 8,8 ευρώ ανά μετοχή. Με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties κ. Γιώργος Χρυσικός, γνωστοποιεί ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημόσια πρόταση από την πλευρά της Fairfax.

Θυμίζουμε ότι χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Eurobank θα πουλήσει το σύνολο των μετοχών της στη Grivalia, deal που θα κυμανθεί από 180 έως 200 εκατ. ευρώ, με ελάχιστη τιμή τα 8,80 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η μετοχή της Grivalia Properties έκλεισε στα 9,04 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της στα 915,3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσικός τονίζει ότι «πρόκειται για μια σημαντική επενδυτική κίνηση, τόσο από την πλευρά της Eurobank, όσο και για τη Grivalia. Για τη Eurobank τονίζει ότι «είναι μια σημαντική κίνηση καθώς παίρνει 180 εκατ. ευρώ, τα οποία με τη σειρά της θα μπορεί να τα διαθέσει στην ελληνική οικονομία. Θωρακίζει περαιτέρω την κεφαλαιακή της δομή και ενισχύει την άμυνά της».

Αναφορικά με τη Grivalia o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τονίζει ότι «είναι μεγάλη μας τιμή το ότι όμιλοι παγκόσμιου βεληνεκούς όπως η Fairfax και η Pimco αυξάνουν τα ποσοστά τους στην εταιρεία μας και ενισχύουν τη θέση τους. Ειδικά η Pimco πλέον ανεβάζει το μερίδιό της πάνω από το 5% και γίνεται ένας από τους στρατηγικούς μας επενδυτές! Είναι η πρώτη φορά που αυτός ο οίκος κάνει επένδυση σε Equity και έξω από τον τραπεζικό χώρο».

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσικός σημειώνει ότι «πλέον το μετοχολόγιο της Grivalia είναι μοναδικό πανευρωπαϊκά, καθώς δεν υπάρχει άλλη εταιρεία ή όμιλος στον οποίο να συμμετέχουν πέντε κορυφαία επενδυτικά “σπίτια” όπως οι Fairfax, Wellington, Brandes Investment Partnets, Fidelity και Pimco! Πρόκειται για πέντε ομίλους που διαχειρίζονται συνολικά 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως», τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό «αυτή η εξέλιξη αλλάζει το επίπεδο της Grivalia Properties», ενώ σε ερώτηση του Liberal για τα σχέδια από εδώ και πέρα, τονίζει ότι «με αυτό το εκτόπισμα των μετόχων ετοιμαζόμαστε να κάνουμε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στο χώρο του real estate στην Ελλάδα».

Ποια είναι η Eurobank Properties

Η Grivalia Properties αποτελεί το μετασχηματισμό της Eurobank Properties η οποία ιδρύθηκε το 2004 ενώ στις 12 Απριλίου του 2006 εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μέσα σ'' αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ – όπως προαναφέρθηκε – δεν υπάρχει άλλος όμιλος ή εταιρεία που να έχει τέτοιο... εκτόπισμα μετοχολογίου σ'' όλη την ελληνική αγορά.

Η διεύρυνση της διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου έλαβε χώρα προ πενταετίας, ήτοι το καλοκαίρι του 2012, όταν η Fairfax Financial Holdings Limited που ήδη κατείχε λίγο παραπάνω από 4%, εξαγόρασε το 14,78% με πωλητή τη Lamda Development. Τότε, ο καναδικός όμιλος ανέβασε το μερίδιό του στο 19,1%, ενώ το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5% όπου ήταν έως την τωρινή εξέλιξη.

Σε μια... άνυδρη και «στεγνή» από επενδύσεις περίοδο η εταιρεία επενδύσεων real estate η Grivalia Properties καταφέρνει και ελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, τόσο μέσω μετοχικής συμμετοχής, όσο, κυρίως, μέσω άμεσης εισροής επενδυτικών κεφαλαίων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο αίσθηση έκανε η συμφωνία με το International Financial Corporations (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επένδυσε 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία.

Το χαρτοφυλάκιο της Grivalia

Σήμερα, η Grivalia κατέχει και λειτουργεί σχεδόν 90 εμπορικά ακίνητα, κυρίως στην Ελλάδα, τα οποία μισθώνονται από εταιρείες διαφόρων κλάδων, όπως αυτές των τραπεζών, του λιανικού εμπορίου και των κεντρικών γραφείων παραγωγικών επιχειρήσεων.

Το Green Plaza στο Μαρούσι είναι η μεγαλύτερη τωρινή επένδυση και αποτελεί πρότυπο για τη συνέχεια. Πρόκειται για το κτήριο γραφείων που βρίσκεται στη συμβολή Κηφισίας με Αγίου Κωνσταντίνου, λίγο πιο πάνω από το «δαχτυλίδι», που απαίτησε επένδυση 7 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Piraus Port Plaza 1, project στο οποίο συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας με την Dimand Real Estate.

Το κτήριο βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί μέρος των παλαιών εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Κατόπιν, το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε διεθνούς κύρους μισθωτές, ενώ η Grivalia που τον περασμένο Οκτώβριο αγόρασε το 50%, έχει option για την εξαγορά του υπολοίπου 50%.

H ανακοίνωση της Eurobank για το deal

Στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Grivalia Properties προχωρά η Eurobank ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στον όμιλο Fairfax να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων, σε ένα deal η αξία του οποίου αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών σε πώληση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μέχρι και 20.252.001 μετοχών της Grivalia Properties, ενώ ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Fairfax έχει εκφράσει εγγράφως την πρόθεση να αποκτήσει 10.000.000 μετοχές και η Pacific Investment Management Company LLC άλλες 5.065.000 μετοχές.

Η Pacific ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων διαφόρων funds. Σύμφωνα με την Eurobank η ελάχιστη τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated book building) θα είναι τα 8,80 ευρώ. Εφόσον η Fairfax που ελέγχει ήδη το 41,5% της Grivalia αποκτήσει τις επιπλέον 10 εκατ. μετοχές, θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 51,4%. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρεται, ενδέχεται η Fairfax να υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών.

Το deal είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς η συνολική αξία της συναλλαγής αν η πώληση του 20% πραγματοποιηθεί στην ελάχιστη τιμή των 8,80 ευρώ, ξεπερνά τα 178 εκατ. ευρώ.

Εντάσσεται δε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Eurobank έναντι των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, να αποεπενδύσει από τα non core assets και να επικεντρωθεί στις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες. Από τα έσοδα της πώλησης, η Eurobank θα βελτιώσει σημαντικά τα εποπτικά της κεφάλαια (δείκτης CET1).

H HSBC Bank plc, η AXIA Ventures Group Ltd και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ ενεργούν για λογαριασμό της Eurobank ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (από κοινού οι “Διαχειριστές”).

Η απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Grivalia από τον όμιλο Fairfax έρχεται πέντε χρόνια αφότου η εταιρεία του Prem Watsa απέκτησε το 14,78% της εταιρείας σε μια συναλλαγή με τη Lamda Development. Το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5% όπου διατηρείται μέχρι σήμερα.