Γ. Χουλιαράκης: Αυξήσαμε τη φορολογία για να μη χρεωκοπήσουμε...

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 17:25
-A +A
Γ. Χουλιαράκης: Αυξήσαμε τη φορολογία για να μη χρεωκοπήσουμε...

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Δύσκολες επιλογές σημαίνει, ναι, και αύξηση της φορολογίας». Αυτό παραδέχτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης «αποδομώντας» το success story που επιχείρησε να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεωκοπία με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος όχι για αυτούς που είχαν μεγάλες καταθέσεις αλλά για μικρές καταθέσεις και μισθωτούς».

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα που είχε η κυβέρνηση το 2015, κάτι που κατά τον αν. Υπουργό «απαντήσαμε σταθερά, παρά το πολιτικό κόστος». Παράλληλα, μιλώντας στην πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, προχώρησε ένα μίνι απολογισμό των τριών τελευταίων ετών. «Τι έγινε τα τρία τελευταία χρόνια; Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, τότε κρίνεται επιτυχής. Δεν είναι προσωπική κρίση. Εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνιζαν χώρα από το 2010 μέχρι το 2015, το Grexit. Ήρθε 1 χρόνο νωρίτερα η έξοδος από το καθεστώς εποπτεία. Αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 4,3%. «Ας  δούμε πού ήταν το επιτόκιο όταν οι αγορές τιμολογούσαν το χρέος όπως το Γερμανικό», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μέσο επιτόκιο την περίοδο 2002- 2008 ήταν 4,36%. «Το σημερινό κόστος δανεισμού είναι οριακά χαμηλότερο από την περίοδο ευημερήσιας», συμπέρανε ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με όρους spreads

Εκτίμησε, πάντως, ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας μάλλον θα είναι λίγο μεγαλύτερο από το 2,1 που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε ότι προσπάθησε να αποδομήσει το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί παροχολογίας Τσίπρα. Διαβάζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη πρόσφατη ΔΕΘ, κάλεσε τους Έλληνες - ξεχνώντας το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης- να αναλογιστούν από που θα χρηματοδοτηθούν τα εν λόγω μέτρα. «Καλώ το κόσμο όταν του υπόσχονται τέτοια μέτρα, όποιος του τα υπόσχεται να ρωτά από που θα χρηματοδοτηθούν», είπε.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα