Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πάση θυσία να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πάση θυσία να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα

«Πάση θυσία να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα» δηλώνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 83η ΔΕΘ, καθώς όπως λέει δεν αντέχει η οικονομία μας, αλλά ούτε και η κοινωνία, κανένα μπρος-πίσω.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου:

«Άκουσα με προσοχή και την ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά σε θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και κυρίως σε προβλήματα που όχι μόνο ταλαιπωρούν αλλά απειλούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ελάφρυνση αυτών των βαρών και εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να είμαστε, όμως, ρεαλιστές, πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται με επιτυχία και βεβαίως να προστεθούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορούν να αποτελέσουν μία αρχή για τη "στροφή" που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία. Σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι υψηλοί συντελεστές που υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για κάποια επιχειρηματική προσπάθεια. Άρα είναι επιβεβλημένη η μείωση της υπερφορολόγησης και καλώς η κυβέρνηση ξεκινά τον σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων. Ελπίζω μόνο τα μέτρα που ακούσαμε ότι θα ληφθούν άμεσα να είναι πλήρως κοστολογημένα και να μην υπάρχει περίπτωση να αποτελέσουν κίνδυνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές. Μεγάλος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αυτός του οποιουδήποτε πισωγυρίσματος. Δεν αντέχει η οικονομία μας, αλλά ούτε και η κοινωνία, κανένα "μπρος-πίσω".

Πολλές φορές έχουμε ακούσει υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Και πολλές φορές έχουμε απογοητευθεί καθώς είτε παρέμειναν σε επίπεδο προθέσεων και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, είτε οδήγησαν σε λήψη άλλων μέτρων καθώς διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν κενό στα δημοσιονομικά, το οποίο έπρεπε να καλυφθεί. Άρα, ο πλέον ασφαλής τρόπος για το άμεσο μέλλον είναι να γίνονται βήματα -έστω και μικρά- με την όσο το δυνατόν περισσότερη μελέτη και ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ