Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το 2016 μπορεί να ξεκινήσει η ανοδική πορεία»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το 2016 μπορεί να ξεκινήσει η ανοδική πορεία»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε άρθρο του παρουσιάζει τις προσδοκίες που τρέφει για το ερχόμενο έτος. Αναφέρει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το Επιμελητήριο για να ενισχύσει τα μέλη του, τις προϋποθέσεις με τις οποίες οφείλει να συνδράμει η Πολιτεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες που λειτουργούν ανασταλτικά για τη δημιουργία επενδύσεων. Η εκτίμησή του είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται μπροστά μας και ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει απαρχή της ανάκαμψης.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

Επιχειρώντας κάποιος να κάνει τον απολογισμό της οικονομικής χρονιάς που φεύγει, διαπιστώνει ότι μόνο αρνητικά γεγονότα έχει να θυμάται. Το 2015 ήταν η χρονιά που η χώρα μας βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ σε ένα καταστροφικό Grexit, που οι τραπεζικές συναλλαγές άλλαξαν τελείως με την επιβολή των capital controls, που τα «λουκέτα» συνεχίστηκαν αμείωτα και που προικοδοτεί το 2016 με τη «δαμόκλειο σπάθη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δυστυχώς λοιπόν, η οικονομία μας δεν έκανε το πολυπόθητο βήμα προς τα εμπρός που όλοι μας επιθυμούσαμε. Πλέον, ελπίζουμε αυτή η ανάκαμψη να πραγματοποιηθεί εντός του 2016. Είναι επιβεβλημένο να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη φορά την επώδυνη ύφεση, την ανεργία, να δώσουμε τέλος στην αμφιβολία και να χαράξουμε νέα πορεία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αποφάσισε να ξεκινήσει το 2016 με μία συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και να σταθεί δίπλα στα πιο αδύναμα μέλη του, με άμεση οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών νοικοκυριών που τα φέρνουν δύσκολα πέρα αλλά και τη στήριξη σε 1.000 μαθητές των οικογενειών αυτών για δωρεάν παρακολούθηση φροντιστηρίων για έναν ολόκληρο χρόνο. Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τη νέα γενιά. Τέτοιες ενέργειες όμως δεν αρκούν για την οριστική έξοδο από την κρίση, αν η Πολιτεία δεν φροντίσει να κάνει όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Να αρθούν άμεσα οι τραπεζικοί περιορισμοί και, βέβαια, να στηριχθεί ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα. Να μπουν επιτέλους στέρεες βάσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να στηθούν νέες επιχειρήσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδοτήση από κοινοτικά κονδύλια και, κυρίως, αυτή να γίνεται άμεσα, με μείωση της γραφειοκρατίας και χωρίς το χάσιμο του χρόνου που πλέον είναι υπερπολύτιμος για όλους μας. Πρέπει επιτέλους να γίνει μία νέα αρχή, σε υγιείς βάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο η πολιτεία να σταθεί δίπλα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μη δούμε δυσάρεστες καταστάσεις εκποίησης κάποιας επιχείρησης για λίγες χιλιάδες ευρώ δανεισμού που δεν εξυπηρετείται λόγω της κρίσης ή κάποια κατάσχεση περιουσίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και για την κοινωνία και για την οικονομία μας. Δεν μπορεί καμία χώρα να βαδίσει μπροστά με συνεχόμενα «λουκέτα» επιχειρήσεων. Ποιος θα παράξει τότε; Η ελληνική οικονομία εξαρτάται άμεσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να προστατευθούν και να ενισχυθούν, αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για μέλλον και για πρόοδο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει και η εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου. Να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτό που μοιάζει με κινούμενη άμμο και που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις και σοβαρές επιχειρηματικές κινήσεις. Λύση πρέπει να βρεθεί και στο πρόβλημα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου ενώ παράλληλα δόθηκε πολύτιμη «ανάσα» σε επιχειρήσεις που ήθελαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους αλλά αδυνατούσαν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι λογικό να χάνει κάποιος τη ρύθμιση επειδή καθυστέρησε να αποπληρώσει μία δόση. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που πίσω από τη δικαιολογία της κρίσης, αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Είναι όμως στο χέρι του κρατικού μηχανισμού, ο εντοπισμός και η συμμόρφωσή τους. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία, το κράτος οφείλει να δώσει μία «δεύτερη ευκαιρία» σε αυτόν που χτυπήθηκε πραγματικά από την κρίση και που τώρα χρειάζεται να δει δίπλα του μία οργανωμένη και σοβαρή Πολιτεία. Και στον τομέα της «δεύτερης ευκαιρίας» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα, ώστε να παραμείνουν ενεργές επιχειρήσεις που με μία μικρή βοήθεια μπορούν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της κρίσης.

Είναι πλέον καιρός να δούμε πραγματικές δράσεις για τη μείωση του κοστοβόρου και σπάταλου δημόσιου τομέα, να σταματήσει η υπερπροστατευτικότητα του κρατικού μηχανισμού που δυστυχώς συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος βολέματος κάποιων «εκλεκτών». Να ξεκινήσει η ουσιαστική μάχη κατά τη φοροδιαφυγής, να μπουν κανόνες για όλους.

Οι λύσεις είναι εδώ, μπροστά μας. Απόφαση χρειάζεται και, βέβαια, στοχευμένη δράση. Με ημίμετρα και συνεχή αναβλητικότητα, δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Το 2016 μπορεί να γίνει η απαρχή της ανάκαμψης. Αρκεί να εργαστούμε όλοι για τον κοινό σκοπό και να μην περιμένουμε το «μάννα εξ ουρανού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ