Γ. Βαρουφάκης: Έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τον Αλέξη Τσίπρα

Γ. Βαρουφάκης: Έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τον Αλέξη Τσίπρα

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για τη δραχμή, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος.

«Αυτό που βαφτίζουν ελάφρυνση χρέους ουσιαστικά είναι μια βάναυση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Μετακύλισαν μετά το 2032 τοκιζόμενα τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβάρυνση» υπογράμμισε και συνέχισε: «Μου θυμίζετε τον κ. Παπακωνσταντίνου που μας έλεγε το 2010 ότι το 2011 θα βγούμε στις αγορές επειδή το ΑΕΠ θα αυξηθεί...».

«Αυτή η επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060 σε έναν σοβαρό επενδυτή του λέει ότι για να αποπληρωθεί θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση του κράτους» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. Κατά την άποψή του «η δέσμευση της τρόικας για μετακύλιση του χρέους μετά το 2032 σηματοδοτεί ότι θα έχουμε αποπληρωμές του χρέους που θα αγγίζουν το 50% των δημοσίων εσόδων».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως καταστρεπτικό για την Ελλάδα δεν είναι η δραχμή αλλά τo brain drain, η ανεργία και η υπερφορολόγηση. Επεσήμανε δε, ότι το μεγαλύτερό του λάθος είναι ότι εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι στο ευρώ μπορούμε να παραμείνουμε μόνο εάν είμαστε έτοιμοι για τη δραχμή. Παράλληλα επεσήμανε πως η χώρα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να βασιστεί στη αγορές με τα έως τώρα συμφωνηθέντα, καθώς αυτό που έγινε είναι απλώς μετακύλιση του χρέους για μετά το 2032. 

«Αν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτά που λένε ακόμη και οι κυβερνητικοί, μην ξεχνάμε ότι όλος ο πανηγυρισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μέχρι το 2032 δεν θα χρειαστεί να βγούμε στις αγορές. Υπάρχει το μαξιλάρι των 24 δισ, αυτά τα έχουμε πάρει από την τρόικα, οπότε η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Κανείς δεν δανείζει ένα πτωχευμένο κράτος εκτός κι αν υπάρχει η τρόικα να εγγυάται αυτά τα δάνεια» συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να γίνει αποπληρωμή του χρέους, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε «ένα τεράστιο και ηχηρό όχι». Ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι από το 2010 δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία, το οποίοι οφείλεται εξ'' ολοκλήρου στην Τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τον ESM, αμαρτωλό μηχανισμό αποσταθεροποίησης της ελληνικής Οικονομίας.

Ο κ. Βαρουφάκης εκλήθη να σχολιάσει την εκτίμηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι το κόστος από τις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα το Α'' εξάμηνο του 2015 για την ελληνική οικονομία ανέρχεται έως τα 200 δισ. ευρώ.

«Το κόστος είναι τεράστιο από το 2010 και οφείλεται απολύτως στο λαθεμένο πρόγραμμα της τρόικας. Μου περιποιούν μεγάλη τιμή προσπαθώντας να μετακυλίσουν τις αμαρτίες τους πάνω μου» απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Έναν υπουργό Οικονομικών τον κρίνεις από τι χρέος παρέδωσε σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, τα ταμειακά διαθέσιμα και το ΑΕΠ. Θα δείτε ότι λίγο πολύ τα ίδια παρέλαβα με αυτά που παρέδωσα».

Σχολιάζοντας την παρελκυστική τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί ένα εξάμηνο, από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο εκείνου του έτους, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Έστω ότι ήμουν έτοιμος να υπογράψω ό,τι μου έδωσε ο Ντάισελμπουμ σε εκείνη την επεισοδιακή συνάντηση. Τι θα κερδίζαμε; Θα παίρναμε €7,2 δισ, όμως οι αποπληρωμές για το 2015 ήταν €22,5 δισ ήταν αδύνατο να βγει»...

«Είχαμε μα απλή επιλογή: Ή θα πασχίζαμε για την αναδιάρθρωση χρέους, για ένα κούρεμα στις αποπληρωμές χρέους μέσω των debt swps όπως προσπαθούσα με τους πολύ σοβαρούς συνεργάτες μου. Εμπιστεύθηκα τον κ. Τσίπρα ότι έχουμε εκλεγεί με μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε την επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας. Ο λόγος που δέχτηκα την πρόκληση και την πρόσκληση που δέχτηκα γα το υπουργείο Οικονομικών ήταν η δέσμευση που είχα» σημείωσε.

Τέλος, τόνισε πως το Diem 25 θα δώσει το παρών στην επόμενη εκλογική μάχη.