Γ. Βάιντμαν: Η ευρωζώνη δεν είναι ακόμα θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις

Γ. Βάιντμαν: Η ευρωζώνη δεν είναι ακόμα θωρακισμένη απέναντι στις κρίσεις

Ανοχύρωτη απέναντι στις κρίσεις συνεχίζει να είναι η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί να λειτουργήσει ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων. 

«Ορισμένα πράγματα, όπως η απουσία αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων ή η επιβλαβής σχέση κυβερνήσεων-τραπεζών, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς», δήλωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία του στην Πρετόρια, κατά την οποία δεν αναφέρθηκε στην τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση κρίσεων αναγκάζει τους μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, που είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστούν με τις δημοκρατικές αρχές και ίσως ξεπερνούν τη στενά οριοθετημένη εντολή των τραπεζών.

«Οι ενέργειες πέρα από τα όρια της εντολής θα υπονόμευαν επίσης την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Στο τέλος της ημέρας, θα μπορούσε να γίνει όλο και δυσκολότερο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επικεντρωθεί στη δέσμευσή της για σταθερό νόμισμα».

Οι προειδοποιήσεις Βάιντμαν, έρχονται μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις τους Πωλ Κρούγκμαν σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σε ύφεση εντός του 2019 ή ακόμα και το 2020. Όπως σημείωσε ο διάσημος οικονομολόγος δεν πρόκειται να υπάρξει «ένα μεγάλο συμβάν» που θα οδηγήσει στην ύφεση, αλλά ένα φάσμα οικονομικών εμποδίων που θα αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης.  

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν έλλειψη ετοιμότητας, τονίζοντας ότι «βασική ανησυχία ήταν πάντα ότι δεν έχουμε μια αποτελεσματική απάντηση, αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί».