FT: Νέες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος την Πέμπτη, ενώ ο χρόνος εξαντλείται

FT: Νέες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος την Πέμπτη, ενώ ο χρόνος εξαντλείται

Καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο έχουν σχεδόν εξαντληθεί, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι εναλλακτικές λύσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στις αποφάσεις για την βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μετά τις αδιέξοδες συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, που έλαβαν χώρα στον Καναδά το Σαββατοκύριακο.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα χρονικά περιθώρια για χρηματοδοτική ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, και πλέον τα εμπλεκόμενα μέρη εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την εμπλοκή του ΔΝΤ στις αποφάσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπνεθυμίζτεια ότι χωρίς κάποιο αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε στον Καναδά η συνάντηση του Washington Groupστην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Και αυτό ενώ το deadline που έχει δώσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει, θεωρητικά σήμερα, και οι διαφωνίες μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας παραμένουν.

Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τον χρόνο παράτασης στις αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, με το ταμείο να μιλά για 15 έτη και τη γερμανική πλευρά να μην θέλει παράταση μεγαλύτερη των πέντε ετών αλλά και τον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επίσης το ΔΝΤ ζητά πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό ενώ η Γερμανία συζητά για μηχανισμό συνδεδεμένο με πολιτικές.