«Απρόσμενοι παράδεισοι» από «παρίες» τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα
Financial Times

«Απρόσμενοι παράδεισοι» από «παρίες» τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης αλλά και στην ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων τόσο των ελληνικών όσο και των ιταλικών ομολόγων αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται πως από την κατηγορία του «παρία» τα ελληνικά ομόλογα πλέον αντιμετωπίζονται ως «επενδυτικός παράδεισος».

Αναλυτικότερα, ο αρθρογράφος των FT αρχικά διαπιστώνει πως ακόμα και στην παρούσα χρονική συγκυρία -με την εξάπλωση του κορονοϊού να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αναλυτών- τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν την ζήτησή τους στο «κόκκινο», ενώ γίνεται αναφορά και στην μετατροπή τους από «υψηλού ρίσκου» σε «απρόσμενους παραδείσους».

Ταυτόχρονα, ένα γράφημα αποτυπώνει την πορεία των αποδόσεων των ιταλικών, των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων στο πέρασμα των χρόνων από το 2010, στο οποίο είναι εμφανής η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων της Ελλάδας και της Ιταλίας, που πλέον συναγωνίζονται τις γερμανικές αποδόσεις.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η φρενίτιδα γύρω από τις εκδόσεις των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων ήταν «έκδηλη» κατά τις τελευταίες δημοπρασίες από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι προσφορές για το ελληνικό 15ετές ομόλογο (το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια ομόλογο που έχει εκδοθεί από την Ελλάδα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κι έπειτα) έσπασαν κάθε ρεκόρ, καθώς ανήλθαν στα 14 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους Financial Times, «η κρίση χρέους της Eυρωζώνης προκάλεσε την διαίρεση των αγορών ομολόγων σε έναν ασφαλή πυρήνα και μια επισφαλή περιφέρεια, η οποία περιελάμβανε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

«Ωστόσο, η πρόσφατη συμπεριφορά αυτών των αγορών, που έκαναν ράλι την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού πυροδοτούσε ένα σύντομο ξεπούλημα μετοχών, δείχνει πως στα μάτια ορισμένων επενδυτών, η παραπάνω διάκριση αποτελεί παρελθόν και έχει καταρρεύσει πλήρως», σημειώνεται στο άρθρο των Financial Times.