Φρ. Κέλι (Deutsche Bank): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό γεωστρατηγικό κόμβο

Φρ. Κέλι (Deutsche Bank): Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό γεωστρατηγικό κόμβο

Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθεί σε γεωπολιτικό και ενεργειακό κόμβο, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα. Αυτό εκτιμά ο Φρανκ Κέλι, αναλυτής της Deutsche Bank και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικών κινδύνων.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την πρωτοβουλία της Eurobank, Go International, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Κέλι αναφέρθηκε σε όλους τους γεωπολιτικούς κινδύνους που απασχολούν σήμερα τον πλανήτη, από την ιταλική κρίση και το προσφυγικό μέχρι την άνοδο του λαϊκισμού και την γιγάντωση της Κίνας σε παγκόσμια υπερδύναμη.

Σύμφωνα με τον διάσημο αναλυτή, η Ελλάδα έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ καθώς η Τουρκία «απασχολείται» με το φλέγον ζήτημα της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα η προσπάθεια της Κίνας να εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τραβάει την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κέλι σημείωσε ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, υποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει το ρόλο της στην περιοχή. «Είναι ένα θέμα το οποίο θα μας απασχολεί ολοένα περισσότερο τους επόμενους μήνες και χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βγει από την κρίση την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα, τόνισε ο αναλυτής της DB. Πρόσθεσε δε, ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ μπορεί να έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο Τραμπ είναι πάντα έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις.

Για την Ιταλία ο κ. Κέλι εκτίμησε ότι είτε η χώρα θα οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού είτε θα αλλάξει, ενώ για την αποχώρηση της Μέρκελ τόνισε ότι αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη ωστόσο οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι δεν τους αρέσει το χάος.

Ο Αμερικανός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ευρώπη αλλά την μεγαλύτερη ίσως παγκόσμια πρόκληση, ενώ προέβλεψε ότι το μεγάλο θέμα του μέλλοντος είναι η αύξηση του αμερικανικού χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα και η εξέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη.

Το αμερικανικό χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί από 78% του ΑΕΠ σήμερα κοντά στο 150% το 2048.

Σύμφωνα με τον Φ. Κέλι, οι εντάσεις του εμπορικού πολέμου δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σύντομα. Στο μεταξύ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα αυτό που συζητείται είναι αν υπάρχει κίνδυνος οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε πόλεμο και ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επισήμανε, ότι πριν λίγα χρόνια η Κίνα δεν είχε αεροπλανοφόρο και τώρα διαθέτει 5-6.

Στη λατινική Αμερική, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Βενεζουέλα λόγω της διαφθοράς και της δικτατορίας και παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σ. Αραβία. Στον αντίποδα, η Βραζιλία αναμένεται να εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Για το Brexit ο κ. Κέλι είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα συμβεί, αν η Μ. Βρετανία θα πάει σε hard Brexit ή σε δεύτερο δημοψήφισμα και εκλογές. Τόνισε, ωστόσο, ότι η χώρα ποτέ δεν ήταν πραγματικά «παντρεμένη» με την Ε.Ε. αλλά «σε σχέση». Που σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία μπορεί να φύγει κάποια στιγμή από την Ένωση όμως για άλλες χώρες που το επιδιώξουν θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Κ. Μαριόλης

Photo Alejandro Cegerra/Bloomberg via Getty Images