Φωτιά στη νευρικότητα των αγορών δια χειρός Σαλβίνι

Φωτιά στη νευρικότητα των αγορών δια χειρός Σαλβίνι

Της Μαίρης Βενέτη

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κάνει ό,τι μπορεί έναντι να αυξήσει τη νευρικότητα των αγορών τις τελευταίες ημέρες, αρχής γενομένης φυσικά από τα ιταλικά κυβερνητικά ομόλογα.

Η δήλωσή του όσον αφορά την πρόθεση του να σπάσει ο κανόνας του 3% για τα ελλείμματα, έναντι να φτάσει η ανεργία στο 5%, ανησύχησε τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται πλέον για ένα νέο γύρο στη δημοσιονομική μάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα;

Η ταχεία απομάκρυνση των επενδυτών από τα ιταλικά ομόλογα και ο εναγκαλισμός τους με το κλασσικό καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων.

Ως εκ τούτου τα ιταλικά ομόλογα βίωσαν ένα ισχυρό sell off για τρεις συνεχόμενες μέρες, με τα διετή ομόλογα να είναι οι πρωταγωνιστές στην πτώση την Τετάρτη, ενώ η αυξημένη ζήτηση ώθησε τις γερμανικές αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.

Ανάλογη συμπεριφορά και για τον ιταλικό δείκτη, ο οποίος απέχει ήδη περίπου 7% από τα πρόσφατα υψηλά του και μόλις 1,2% από την πολύ σημαντική στήριξη των 200 ημερών.

Την πτώση ομολόγων και μετοχών δεν συγκράτησε δυστυχώς ούτε η δριμεία κριτική που άσκησε ο εταίρος του Σαλβίνι στον κυβερνητικό συνασπισμό και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο.

Άλλωστε οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, συγκρούονται καθημερινά διεκδικώντας τις ψήφους των Ιταλών ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Ο κερδισμένος της συγκυρίας είναι τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συνεπικουρούμενα από τη Citigroup που επέκτεινε σε πρόσφατη έκθεσή της τη σύστασή της για αγορά πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έναντι των ιταλικών αντίστοιχων, επικαλούμενη το έλλειμμα της χώρας.

Πάντως απ'ότι φαίνεται ο Ματέο Σαλβίνι δεν θορυβήθηκε αρκετά από την αντίδραση των αγορών, καθώς επανήλθε την Τετάρτη με εξίσου επιθετικές δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης με εκπροσώπους επιχειρήσεων στη Ρώμη. Η πιο χαρακτηριστική εξ'αυτών :«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ως αποτέλεσμα τη λιμοκτονία της ηπείρου και πρέπει να αλλάξουν».

Άλλη μια ψήφος υπέρ της μεταβλητότητας των αγορών λοιπόν, δια ιταλικής χειρός.